Бойко Борисов: Не ми трябва война в Черно море

boiko-borisov1Премиерът Бойко Борисов е отклонил предложението България, Румъния, Турция и Украйна да създадат общ боен флот, който да неутрализира Русия.
България, Румъния, Турция и Украйна да създадат общ боен флот в Черно море е предложил румънският президент Клаус Йоханис на премиера Бойко Борисов, съобщи 24 часа.

В началото на юни същото предложение е отправил и премиерът на Румъния Дачиан Чолош при визитата си у нас, твърдят правителствени източници.

„Това е опит за въвличане на България в допълнителен конфликт. Нищо не налага разполагане на допълнителни войски в региона. Не ми трябва война в Черно море“, отговорил Борисов на искането на Йоханис.

Предложението за общ натовски флот в Черно море, представено от Йоханис като Регионална черноморска инициатива, срещна подкрепата на президента Росен Плевнелиев.

Двамата президенти „приветстваха решението на САЩ да дислоцират военноморски части в Черно море в рамките на Европейската инициатива за гарантиране на сигурността на съюзниците в Европа“.

„Черноморският регион е вече стратегически от гледна точка не само на нашия, но и на европейския и дори на глобалния интерес за повече сигурност“, коментира Плевнелиев.

Той заяви и българската подкрепа за създаването на щабна структура и многонационална бригада на НАТО в Румъния, в която евентуално ще се включат 400 български войници за учения и тренировки на ротационен принцип.

Борисов бил против и тази инициатива на държавния глава и на министъра на отбраната Николай Ненчев.

„В никакъв случай не желаем да се готвим да атакуваме някого. Искаме да се защитим и да докажем, че сме тук“, подчерта Йоханис.

„Няма как да се чувстваме спокойни, когато плеяда от замразени, но тлеещи конфликти са на границите ни и чрез тази технология пробват да ни поставят трайно в зависимост от нечий чужд интерес, каза Плевнелиев. „Не НАТО създава тези замразени конфликти“, добави той.

Днес стана ясно, че Турция е уведомила министерствата на външните и на вътрешните работи, че спира изпълнението на споразумението за реадмисия на бежанци заради отказа на България да се включи в обща натовска флотилия срещу Русия в Черно море, предаде 24 часа. Разпореждането за прекратяването на споразумението било дадено лично от турския президент Реджеп Ердоган.

Междувременно международен източник на Maritime.bg коментира, че Китай може да ревизира своите планове за инвестиции в българска пристанищна инфраструктура. Причина за това, твърди източникът от Брюксел, е станала скорошна среща на президента Росен Плевнелиев с представители на Световната лига за свобода и демокрация и тайванския й председател Енг-чи Яо.

Maritime.bg – Курс

Външно съдържание и реклама

Последни новини

Последни новини

Военноморският музей представя изложбата „По пътя към българското Освобождение“ по случай 3 март

В деня на националния празник 3 март Военноморският музей предлага на посетителите си изложба с непоказвани артефакти от своите фондове. Художествени и документални