Командоси неутрализирали главния механик на кораб Benita

benita4Два неуспешни опита за изтегляне на кораб BENITA са извършени до момента, съобщиха властите на о. Мавриций.

| Последно по темата: Главният механик на кораб Benita: Искаха да ме хвърлят в морето

Салвидж операцията е възложена на европейска компания, която изпраща 13 специалисти на плаващия под либерийски флаг бълкер.

Всички местни служби работят в ситуационен щаб, включително предствители на местната брегова охрана, пристанищни власти, министерства и представители на корабособственика.

Тежката хидрометеорологична обстановка в района възпрепятства операцията, коментира министърът на околната среда Алаин Уонг.

Категорично е установено, че причина за инцидента става меле в машинното отделение. Инцидентът е станал в четвъртък, след което корабът остава без ход и е снесен към скалистия бряг.

Установени са две пробойни, като в момента отводняването се извършва с наличните на борда помни. Властите планират осигуряването на допълнително оборудване с помощта на хеликоптери.

На борда на BENITA остават капитанът и 20 от моряците, които ще съдействат на спасителите, очаквани на острова през следващите часове.

Междувременно става ясно, че след мелето и последвалия блекаут, моряците успяват да отдадат котвите, но те са били изгубени заради тежката хидрометеорологична обстановка.

Предстои и прехвърляне на част от горивото на кораба. В танковете на BENITA има 145 тона гориво.

Командоси са неутрализирали побеснелия механик на кораба, съобщава LeMauricien. Филипинецът е арестуван и отведен на брега.

„На кораба е имало метеж. Капитанът губи всякакъв контрол над BENITA, след което корабът остава на дрейф и засяда на рифа. Специален екип на Националната брегова охрана възстановява контрола над кораба“, е краткото обяснение на шефа на Бреговата охрана. По думите му в момента текат разпити на членове от екипажа за установяване на обстоятелствата около метежа.

„Всичко е под контрол“, пък заяви от своя страна министърът на околната среда.

| Още по темата, снимки и видео тук: Кораб заседна след меле между екипажа
benita3
MV-Benita-18.06-1

MV-Benita-18.06-2

MV-Benita-18.06-3

MV-Benita-18.06-5

MV-Benita-18.06-6

MV-Benita-18.06-7

MV-Benita-18.06-9
Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини