Командоси неутрализирали главния механик на кораб Benita

benita4Два неуспешни опита за изтегляне на кораб BENITA са извършени до момента, съобщиха властите на о. Мавриций.

| Последно по темата: Главният механик на кораб Benita: Искаха да ме хвърлят в морето

Салвидж операцията е възложена на европейска компания, която изпраща 13 специалисти на плаващия под либерийски флаг бълкер.

Всички местни служби работят в ситуационен щаб, включително предствители на местната брегова охрана, пристанищни власти, министерства и представители на корабособственика.

Тежката хидрометеорологична обстановка в района възпрепятства операцията, коментира министърът на околната среда Алаин Уонг.

Категорично е установено, че причина за инцидента става меле в машинното отделение. Инцидентът е станал в четвъртък, след което корабът остава без ход и е снесен към скалистия бряг.

Установени са две пробойни, като в момента отводняването се извършва с наличните на борда помни. Властите планират осигуряването на допълнително оборудване с помощта на хеликоптери.

На борда на BENITA остават капитанът и 20 от моряците, които ще съдействат на спасителите, очаквани на острова през следващите часове.

Междувременно става ясно, че след мелето и последвалия блекаут, моряците успяват да отдадат котвите, но те са били изгубени заради тежката хидрометеорологична обстановка.

Предстои и прехвърляне на част от горивото на кораба. В танковете на BENITA има 145 тона гориво.

Командоси са неутрализирали побеснелия механик на кораба, съобщава LeMauricien. Филипинецът е арестуван и отведен на брега.

„На кораба е имало метеж. Капитанът губи всякакъв контрол над BENITA, след което корабът остава на дрейф и засяда на рифа. Специален екип на Националната брегова охрана възстановява контрола над кораба“, е краткото обяснение на шефа на Бреговата охрана. По думите му в момента текат разпити на членове от екипажа за установяване на обстоятелствата около метежа.

„Всичко е под контрол“, пък заяви от своя страна министърът на околната среда.

| Още по темата, снимки и видео тук: Кораб заседна след меле между екипажа
benita3
MV-Benita-18.06-1

MV-Benita-18.06-2

MV-Benita-18.06-3

MV-Benita-18.06-5

MV-Benita-18.06-6

MV-Benita-18.06-7

MV-Benita-18.06-9
Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Д-р Йордан Господинов: За нова финансова помощ на рибарите ще настоява Консултативният съвет за Черно море

Д-р Йордан Господинов е новият генерален секретар на Консултативния съвет за Черно море (КСЧМ). Припомняме, че организацията, като юридическо лице с нестопанска цел, беше

Кап. Александър Борисов: Нека светията бди над нас, за да можем винаги да се завръщаме до тихи води и спасителен бряг

Снимка: Maritime.bg До всички моряци и техните семейства До цялата морска общественост До всички именици ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС Уважаеми колеги, Никулден е един от

Добромир Янев: Моряшката професия доказа, че се упражнява от личности с едни от най-силните, достойни и мъжки характери

По повод един от най-светлите християнски празници в православния ни календар – Никулден, бих искал да поздравя всички моряци, капитани, рибари, както и всички останали хора,

Доц. д-р Елица Петрова: Нашата обща мисия е справяне със сериозните глобални проблеми

От името на Институт по рибни ресурси – Варна и лично от мое име бих искала да поздравя  всички работещи в сферата на рибарството, морската индустрия и наука с големия

Д-р Мариана Кръстева: Всеотдайността Ви в избраното поприще е Вашето успешно „днес“, което утре ще стане част от…

rbt Честит празник на всички Вас, които сте свързали професията, битието и мислите си с морето! Всеотдайността Ви в избраното поприще е Вашето успешно „днес“, което утре ще

Флотилен адмирал Медникаров: Нека Светецът бди над всички и ни пази от бурите на времето и житейските стихии

Да ни е честит големият християнски празник Никулден! Живеем в противоречиво време, когато всеки ден трябва да се отстояват позиции, да се вземат важни решения, да се

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент