K-22 или как румънският президент „забрави“ за Черноморската флотилия

Кой излъга за флота на НАТО в Черно море и колко помни румънското правителство?
k22
Цяла седмица продължава прехвърлянето на горещия картоф за общия флот на НАТО в Черно море, въпреки че президентът, премиерът и военният министър отхвърлиха всякаква възможност за включване на страната в подобен план, предложен от Румъния. Ежедневно в телевизионните студиа се изказват „запознати“ с темата, която всъщност не е никак нова, нито за родното медийно пространство, нито е нещо ново за аудиторията в съседна Румъния.

Идеята за създаване на военноморска група на НАТО в Черно море на румънското правителство узрява цели пет месеца, преди да взриви родната политическа сцена, което бе умело използвано както от външни за страната фактори, така и от опозиционно настроени политически субекти у нас.

Позицията на родните политици не бе изненадваща, тъй като вече е видимо с просто око, че водената външна политика, най-вече спрямо Руската федерация, не контрастира по абсолютно никакъв начин с нагласите и очакванията на обществото. Най-яростни критики заради това са насочени към президента, военния министър и министъра на външните работи.

Най-фрапираща в настъпилата ситуация обаче е позицията на президента на Румъния, който коментирайки, че е „разбран неправилно и не съм предлагал съвместна флотилия“ (линк 1), сътвори лъжа.

Кой съобщи за флотилията на НАТО в Черно море?
Първи за предстоящите действия за създаване на обща флотилия на НАТО в Черно море съобщиха от руското военно разузнаване. Това става през руски медии, доста преди появата на официална информация в румънските издания. У нас още през януари т.г. Maritime.bg публикува данните за планираните от румънска страна действия за единен НАТО-вски флот в Черно море.

Абсолютна истина
Най-късно до края на годината нашето правителство трябваше да е организирало всички действия по създаване на обединение, в рамките на НАТО, за създаване на военноморска група в Черно море. Това са думите на високопоставен източник на Maritime.bg от румънската брегова охрана, който уточни и подчерта дебело, че въпросната „инициатива“ по никакъв начин не е свързана с бреговата защита на ЕС при „увеличен миграционен натиск“ или „учения, защото такива има редовно“. За реализирането на плана се предвиждаше лобиране по различни канали, изтъкна румънският представител, който за да докаже истинността на думите си предостави официална извадка на стратегическите цели на румънското Министерство на отбраната.

В документа, който според нашия източник „отдавна е наличен в партньорските в НАТО страни“, наред със стратегическите цели на румънската отбрана, е записано (под кодово наименование К-22) – създаване на военноморска група на НАТО в Черно море между съюзниците – Черноморска флотилия.

Част от документа, в който освен всичко е посочено, че Румъния не планира разходване на парични ресурси за създаване на черноморската флотилия:

k22-1
Инициатива под кодово наименование K-22 за създаване на военноморска група на НАТО в Черно море между съюзниците. Кликнете за увеличаване.

Изтеглете целия документ тук (код К-22)

Реално никъде в румънските масиви не се говори, че флотилията е насочена срещу Русия, но косвено става напълно ясно, че това е именно така, предвид разменяните медийни изстрели между северната ни съседка, САЩ, НАТО, Турция, Украйна и Русия. Още повече изкуственото напрежение между съседите ни по море достигна абсурдна фаза да се определя чие е то и дали всъщност е море или нечие езеро (линк 2; линк 3).

За избухването на толкова голям скандал в България може да има само едно обяснение – страната ни е била подготвяна и са били поети реални ангажименти да се включим във формацията.

Именно това затвърдиха и последните думи на премиера Борисов (линк 4) от вчера. „Защото излизат неща, които са били договаряни, преговаряни, просто не сме информирани всички за това, което са поемали като ангажимент“, коментира Борисов вчера.

Екип Maritime.bg

Maritime.bg – Курс / ВМС

Последни новини

Последни новини

Кап. Александър Калчев, БМФ: Строим агресивно нови кораби, планираме влизане на нови пазари

К.д.п. Александър Калчев е роден на 11 юни 1975 г. във Варна. От най-ранна детска възраст започва активно да се занимава с ветроходен спорт, а по-късно завършва с отличие