Морската камара на Великобритания: Време е за рационално и стратегическо мислене

brexitМорската камара на Великобритания остава неутрална по въпроса за членството на страната в Европейския съюз, съобщиха днес от пресслужбата на камарата.

„Признаваме решението на британския народ“, подчертават още в изявлението си от организацията.

От МКВ твърдят, че морската индустрия е издръжлива по природа. Корабоплаването е гръбнак на международната търговия на Великобритания и осигурява 95% от нея, изтъкват още от камарата.

Сега може би стартира процесът по напускане на Европейския съюз, но ние все пак оставаме островна нация, която се развива на базата на търговията, а морската индустрия поддържа именно нея.

„Сега имаме нужда от трезви решения. Имаше политически дебати, сега е време за рационално и стратегическо мислене“, добавят още от организацията и продължават: „Останалият свят извън Европа има сериозен икономически растеж, именно това бе една от ключовите причини за решението за напускане на съюза. Великобритания сега трябва бързо да сключи търговски споразумения за свободна търговия именно с такива държави. Правителството трябва да действа бързо за да гарантира това“.

Организацията алармира, че напускането на ЕС не е събитие, а процес, който трябва да бъде управляван изключително внимателно. „Правителството трябва да създаде Комисия за свободна търговия, която да подготви преговарящи за започване на процесите по стартиране на нови търговски връзки по света и преговори с останалите страни-членки в ЕС“.

Морската камара на Великобритания определи ключовите политики за морския сектор, които трябва да бъдат взети под внимание от правителството, преди излизането от съюза, а именно въпросите за – визите и разрешителните за работа, граничния контрол на фериботни и круизни терминали, различни фискални мерки, включително тонажните такси, както и бъдещето на EU NAVFOR и сътрудничеството с европейските военноморски сили за противодействие на пиратството и продължаване на спасителните дейности в Средиземно море.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

На 26 и 28-годишна възраст са поредните жертви от потъналия кораб Arvin в Черно море

Силен снеговалеж затруднява продължаващата операция по издирване на изчезналите моряци от екипажа на кораб ARVIN, който потъна във водите на Черно море край турската провинция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция от днес, при спазване на въведените в страната противоепидемични мерки срещу разпространението на