К.д.п. Петров: Българските моряци са сред най-подготвените в световен мащаб

К.д.п. Живко Петров, изпълнителен директор на ИА "Морска администрация", снимка: Maritime.bg, архив
К.д.п. Живко Петров, изпълнителен директор на ИА „Морска администрация“, снимка: Maritime.bg, архив

Българските морски лица са сред най-подготвените в световен мащаб. Това каза пред Maritime.bg изпълнителният директор на ИА „Морска администрация“ к.д.п. Живко Петров.

По думите му България отдавна е затвърдила своята позиция на световния пазар на морски кадри, а развитието на морската образователна система у нас през последните години е пряко доказателство за това.

Според к.д.п. Петров, международната морска общност, начело с Международната морска организация (IMO), полага огромни усилия за популяризиране професията на море и нейното огромно значение за световната икономика.

„Именно това е една от основните цели на отбелязвания днес Международен ден на моряка“, коментира той.

Тазгодишния празничен ден е под надслов „Корабоплаването – незаменимо за света“, подчертаващ, че морските лица не служат само на индустрията или за собственото си кариерно развитие, но за всички, за целия свят, което ги превръща в „абсолютно необходими за света“.

„Днес благодарим не само на всички български моряци, но и на техните семейства. Пожелавам на всички колеги най-вече здраве, семейно щастие и успех в нелекия професионален път. Честит празник!“, пожела к.д.п. Петров.

Вижте още:


| Генералният секретар на ООН: Моряците заслужават благодарност за техните усилия
 (видео)


| България отбелязва Международния ден на моряка
(видео)

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Адмирал Ефтимов: Морско училище отново се доказва като флагман в образованието

Морско училище отново се доказва като флагман в образованието и това се вижда ясно от направеното тук. Това каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който днес