Варненското пристанище става европейски хъб за товари от Китай

p2
Снимка: Пристанище Варна, fb.com

Делегация от Китайската народна република, водена от заместник-секретаря на партийния комитет на провинция Анхуй, г-н Ли Гуоин, посети днес „Пристанище Варна“ ЕАД, съобщиха в социалните мрежи от порта.

На двустранната среща, на която присъстваха председателят на Съвета на директорите на „Пристанище Варна“ ЕАД Димитър Атанасов, изпълнителният директор Петър Сеферов, ръководителят на отдел „Анализи и стратегии“ доц. д-р Коста Донев, кметът на Община Варна Иван Портних, зам.-кметът на Община Варна Пейчо Пейчев и председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов, бе представена дейността на най-голямото българско пристанище.

Пред делегацията, в която има представители на китайския морски бизнес, бяха представени и възможностите за развитие на пристанището.

Гостите бяха запознати със състава на товарооборота, а основен интерес за тях са възможностите за обработка на товари от Китай.

В близко бъдеще се очаква драстично увеличение на товарооборота между Китай и Европейския съюз, според думите на г-н Гуоин. Той подчерта, че варненското пристанище най-вероятно ще поеме голяма част от товарите, които ще бъдат внасяни в Европа.

„В момента извършваме предварителни оценки и планиране. Пристанище Варна е изключително важно за нас“, изтъкна той.

Ръководството на „Пристанище Варна“ ЕАД изрази готовност за продължаване на разговорите за привличане на товари от провинция Анхуй, в която са разположени едни от най-големите индустриални и пристанищни комплекси в Китай.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Пристанищата на България ще бъдат блокирани, ако “Лукойл Нефтохим” спре работа

Възможното спиране на работата на най-голямата компания за нефтопреработване на Балканския полуостров - "ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас", ще доведе до блокиране на българските пристанища

Варна върху карта на Петрус Весконте от 1311 година – най-ранната оцеляла до наши дни морска карта

1. Петрус Весконте, „Карта на Централно и Източно Средиземноморие и Черно море“, 1311 г. Отсечка с Варна (varna). Държавен архив на Флоренция, Италия. Петрус Весконте (Petrus

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент