Варненското пристанище става европейски хъб за товари от Китай

p2
Снимка: Пристанище Варна, fb.com

Делегация от Китайската народна република, водена от заместник-секретаря на партийния комитет на провинция Анхуй, г-н Ли Гуоин, посети днес „Пристанище Варна“ ЕАД, съобщиха в социалните мрежи от порта.

На двустранната среща, на която присъстваха председателят на Съвета на директорите на „Пристанище Варна“ ЕАД Димитър Атанасов, изпълнителният директор Петър Сеферов, ръководителят на отдел „Анализи и стратегии“ доц. д-р Коста Донев, кметът на Община Варна Иван Портних, зам.-кметът на Община Варна Пейчо Пейчев и председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов, бе представена дейността на най-голямото българско пристанище.

Пред делегацията, в която има представители на китайския морски бизнес, бяха представени и възможностите за развитие на пристанището.

Гостите бяха запознати със състава на товарооборота, а основен интерес за тях са възможностите за обработка на товари от Китай.

В близко бъдеще се очаква драстично увеличение на товарооборота между Китай и Европейския съюз, според думите на г-н Гуоин. Той подчерта, че варненското пристанище най-вероятно ще поеме голяма част от товарите, които ще бъдат внасяни в Европа.

„В момента извършваме предварителни оценки и планиране. Пристанище Варна е изключително важно за нас“, изтъкна той.

Ръководството на „Пристанище Варна“ ЕАД изрази готовност за продължаване на разговорите за привличане на товари от провинция Анхуй, в която са разположени едни от най-големите индустриални и пристанищни комплекси в Китай.

Maritime.bg – България

Външно съдържание и реклама

Последни новини

Последни новини

Иван Велков: Има начин за отпор срещу недобросъвестни към моряците корабопритежатели

Да не се използва ситуацията за умишлено удължаване на престоя на моряците на корабите, алармира председателят на Моряшкия професионален съюз Иван Велков, Моряшки професионален

Моряците не изказват недоволство от опашките пред ИАМА, твърди агенцията

Моряците не изказват недоволство от опашките пред дирекциите на ИА "Морска администрация". Това се твърди в анализ на попълнените анкетни карти, с които базираната все още в