Уеднаквяване на акваториалните такси поискаха от Българска морска камара

port-byalaВсички морски пристанища да плащат еднакви акваториални такси, поискаха от Българска морска камара. Искането беше поставено по време на среща между представители на бизнеса, председателя на комисията по Транспорт, информационни технологии и съобщения в Народното събрание Настимир Ананиев и заместника му Иван Вълков, предаде Дневник.

Според членовете на камарата специализираните, яхтените и рибарските пристанища трябва да плащат еднакви такси за престой на кея, тъй като на практика, макар, че не извършва операторска дейност, кораборемонтните дружества в района на варненското Пристанище плащат между 10 и 40 лв. на линеен метър ако на кейовете им престоява плавателен съд.

Според Ананиев, исканията са оправдани от гледна точка на бизнеса, но законодателят не случайно е направил разделение в таксите.

След като се извършва дейност, няма как да не се заплащат такси, обясни Настимир Ананиев. Предложението вероятно е оправдано от гледна точка на бизнеса, но законодателят не прави разлика между различните пичини за престой в акваторията.

Иван Вълков обясни, че различието в акваториалните такси, плащани в различните пристанища е в зависимост от видовете дейност, които се извършват в тях. По тази причина единственият орган, който би могъл да ги промени е Министерският съвет.

Новият европейски регламент за пристанищните услуги, трябва да бъде приет до края на годината, каза още Ананиев. След това ще бъде променен и Законът за морските пространства.

По време на срещата беше обсъдена и Международната конвенция за арест на кораби. По мнението на участниците в срещата на допълнителна регламентация подлежи и доставката на гориво, храна и вода за задържаните кораби. Неяснотите в нормативната база, действаща в момента, водят до ситуации, в които екипажите на задържани кораби бедстват с месеци. Последният подобен случай бе от март м.г. когато 14 украински моряци бедстваха на кораб във Варненското езеро.

Maritime.bg – България

Външно съдържание и реклама

Последни новини

Последни новини