Подписваме спогодба за специален режим на експлоатация на железопътните фериботи с Украйна

ферибот-ядрено-гориво-русияТърговията между България и Украйна ще бъде насърчена допълнително чрез пускането в експлоатация на железопътни фериботи между двете страни. Така корабите ще превозват вагоните през Черно море, което ще увеличи възможностите за пренос на товари, а паралелно ще намали и цената за транспортна им. В тази връзка правителството упълномощи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията да подпише от българска страна Спогодбата между ръководеното от него ведомство и Министерството на инфраструктурата на Украйна за установяване на специален режим на експлоатация на железопътните фериботи между двете страни по предварително установен ред.

Проектът на документа беше утвърден от кабинета през 2015 г. като основа за преговори. Чрез подписването на спогодбата ще бъде разрешен проблемът с допустимия брой лица, които могат да бъдат на борда на фериботен кораб като придружаващи товара. Техният максимален брой е 92-ма при 12 според сега действащите договорености.

Очаква се документа да бъдат подписан при предстоящото посещение у нас на президента на Украйна.

Maritime.bg припомня, че през март споразумение за сътрудничество подписаха ДП „Пристанищна инфраструктура“ и Администрацията на морските пристанища в Украйна.

| Вижте още: Стартираме проекти за информационно взаимодействие с пристанищните власти в Украйна

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

ДППИ може да получи средства по ОПТИ за увеличаване капацитета на черноморските пристанища

Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" може да получи над 24 млн. лева по проекти по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014 - 2020 г.,