ДППИ отбеляза празника на река Дунав с речно кръщение на над 60 деца от ПГРКК-Русе

IMG_9826С речно кръщение на възпитаници от „Професионална гимназия по речно корабостроене и корабоплаване“ (ПГРКК) в Русе, организирано от Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура” (ДППИ), бе отбелязан днешния Международен ден на река Дунав – 29 юни 2016 г. Празникът започна с жива река от 62-ма ученици от девети и десети класове на ПГРКК-Русе, облечени в синьо, която символично „се изля” по улиците на града до река Дунав. Пред сградата на Речния информационен център-Русе на ул. „Пристанищна“ №20 А властелинът на реки и морета цар Нептун извърши речно кръщение на децата в присъствието на заместник кмета на гр. Русе Димитър Наков, заместник областния управител на града Валентин Колев, председателя на Общинския съвет проф. дтн Христо Белоев и други официални гости и журналисти.

След като придобиха нови речни и морски имена, учениците от ПГРКК направиха кратка разходка с кораба „Русчук“, собственост на „Дунавски драгажен флот“ АД. След това им беше направена демонстрация как функционира речната информационна система. Накрая учениците имаха възможността да видят как протича един работен ден на пристанищен терминал Русе-запад и да се запознаят с неговата история. Междувременно възпитаниците на Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов” направиха празника още по-весел, като изработиха пъстроцветни хартиени кораби.

В рамките на деня граждани и посетители на Русе имаха възможността да разгледат изложбата на тема «Река Дунав, Русе и неговото пристанище», организирана от ДП „Пристанищна инфраструктура”, разположена в центъра на града на пл. «Хан Кубрат» в близост до фонтан Цигуларчето.
IMG_9875 IMG_9868 IMG_9859 IMG_9852 IMG_9840 IMG_9833 IMG_9826 IMG_9800
Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Кап. Владимир Гаргов: Не e вярно, че българите не можем да ставаме екип

Навършват се 10 години от спасителна операция, проведена под ръководството на варненския капитан Владимир Гаргов. Преди десетилетие името на българския капитан стана широко

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент