Пристанище Варна стана част от най-голямата европейска круизна асоциация

Пристанището посреща круизните туристи в обновена пасажерска зона

Инж. Любомир Добрев представя концепцията за развитие на зоната около Морска гара – Варна, фото: MedCruise
Инж. Любомир Добрев представя концепцията за развитие на зоната около Морска гара – Варна, фото: MedCruise

„Пристанище Варна“ ЕАД стана пълноправен член на Асоциацията на Средиземноморските круизни пристанища „MedCruise”. Кандидатурата на пристанището в най-голямото европейско круизно обединение бе разгледана на 48-мата Генерална асамблея на асоциацията, която се проведе в гр. Одеса (Украйна) и съвпадна с двадесетата годишнина от създаването й. „Пристанище Варна“ ЕАД бе представено от директора на Пристанищен терминал Варна – Изток инж. Любомир Добрев. Той представи историята на пристанището и града, традициите и следваните високи стандарти при приемане и обслужване на пътнически кораби в град Варна, който е ключова круизна дестинация в Черно море.

Представителите на най-големите круизни оператори в света бяха запознати и с концепцията за развитие на зоната около Морска гара – Варна, която в момента се рехабилитира цялостно и ще придобие още по-атрактивен вид, осигуряващ връзката между града и морето. Цялостното обновяване на зоната, станала любима на жителите и гостите на града, значително увеличава рекреационно-туристическия й потенциал. В района вече е изграден автомобилен паркинг, който не само ще разтовари намиращите се в близост жилищни райони, но ще осигури оптимизация при обслужването на автобуси за пътническите кораби. В зоната вече е изградена и уникална за страната инсталация от морски контейнери, в която наред със заведения ще бъдат разположени регатни офиси и информационни центрове за предстоящи събития. В реновирани пристанищни сгради, които не се използват за оперативната дейност на терминала, се изграждат заведения, а в непосредствена близост до тях и голяма детска площадка. Зоната ще приема граждани и чуждестранни круизни туристи с богато озеленяване, превръщайки се в градски крайморски оазис.

След представеното от инж. Любомир Добрев развитие на варненския пасажерски терминал и прилежащата му зона, 120-те делегати на “MedCruise” гласуваха с пълно единодушие приемането на „Пристанище Варна“ ЕАД в организацията. Осъществени са контакти между варненското пристанище и гигантите в круизния бизнес – „Royal Caribbean”, „Princess”, „Costa Crociere”, „MSC Cruises” и „Celestyal Cruises”.

„Приемането на „Пристанище Варна“ ЕАД в „MedCruise“ е изключително високо признание за дългогодишните ни усилия за налагане на марката Варна на картата на круизния туризъм в Черно море. Богатата история и големият брой културно-исторически обекти в града и уникалната зона, която изградихме около Морска гара – Варна, са гарант за бъдещето развитие на круизния туризъм у нас“, коментира инж. Любомир Добрев.

Асоциацията на Средиземноморските круизни пристанища (MedCruise) е създадена на 11 юни 1996 г. в Рим, Италия. Основната цел на организацията е да промотира и насърчава круизната индустрия в Средиземно море и прилежащите морета. Сдружението подпомага своите членове при ползването на растежа на круизната индустрия, чрез предоставяне на достъп до експертни мрежи, рекламни и информационни кампании, както и възможности за професионално развитие. В асоциацията членуват над 100 пристанища в Средиземно море, Черно море, на Атлантическия океан, както и десетки асоциирани членове, представляващи други асоциации, туристически бордове и компании-оператори на пътнически кораби.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

На 26 и 28-годишна възраст са поредните жертви от потъналия кораб Arvin в Черно море

Силен снеговалеж затруднява продължаващата операция по издирване на изчезналите моряци от екипажа на кораб ARVIN, който потъна във водите на Черно море край турската провинция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция от днес, при спазване на въведените в страната противоепидемични мерки срещу разпространението на