Пристанище Варна привлича товари по Транскаспийския транспортен маршрут

portvnВъзможностите за привличане на товари в терминалите на „Пристанище Варна“ ЕАД по Транскаспийския международен транспортен маршрут бяха обсъдени на работна среща в пристанището, съобщиха в социалните мрежи от порта.

В срещата са участвали директорът на Пристанищен терминал Варна – Запад Костадин Димитров, ръководителят на отдел „Анализи, стратегии и ИСУ“ доц. д-р Коста Донев и над 20 представители на транспортния бизнес в Азербайджан, Грузия, Казахстан, Румъния и Украйна.

Гостите са били запознати с възможностите за обработка на товари в терминалите на пристанището, благоприятното им разположение на няколко ключови за Черно море транспортни коридора, както и отличната свързаност с прилежащата ЖП-инфраструктура на страната.

Чуждестранните представители, предимно от компании, заети в сектора на товарните железопътни превози и пристанищата, са запознати и със структурата и управлението на българските пристанища.

„Създали сме уникална концепция, технологията е напълно разработена и действа по ненадмината цена и скорост на превозите“, коментира във Варна изпълнителният директор на базираното в Казахстан акционерно дружество „КТЖ Експресс“ Сергей Анашкин. Той подчерта, че „Пристанище Варна“ ЕАД е желан партньор, изтъквайки ключовото му значение за националната транспортна инфраструктура и икономика.

Представителите на варненския порт са заявили готовност за продължаване на разговорите и проучване на възможностите за активно включване на пристанището при обработката на товари по Транскаспийския международен транспортен маршрут.

По предложение на изпълнителния директор на „КТЖ Експресс“ Сергей Анашкин, през следващите месеци Варна може да стане домакин на международен транспортен бизнес форум тип „Road show“.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

На 26 и 28-годишна възраст са поредните жертви от потъналия кораб Arvin в Черно море

Силен снеговалеж затруднява продължаващата операция по издирване на изчезналите моряци от екипажа на кораб ARVIN, който потъна във водите на Черно море край турската провинция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция от днес, при спазване на въведените в страната противоепидемични мерки срещу разпространението на