Кризата връща младите хора към морската професия

vvmu2Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ разпространи филм в социалните мрежи, който представя дейността на учебното заведение. Документалната лента е изготвена от Информационния център на Министерството на отбраната.

Неотдавна в интервю пред БТА, началникът на ВВМУ комодор проф. двн Боян Медникаров заяви, че кризата връща младите хора у нас към морската професия. По думите му за едно място за курсант се борят 6-7 кандидати. Училищата от този тип са успешни именно в кризата, защото когато няма криза, младите хора неглижират морската професия, смята комодорът.

Отново се наблюдава сериозен интерес към Военноморското училище по време на кампанията за прием, разказа още началникът на училището. Предстои да бъде финализиран приемът на курсанти и това ще стане до днес. От ранния прием са попълнени над 60 процента от местата, а за останалите 40 на сто ще има основен прием. Местата за прием са 17.

Към военните специалности има много голям интерес, но при тях проблемът е, че бройките са лимитирани от нуждите на ВМС. През тази година отново ще има дами сред курсантите. В рамките на ранния прием са приети няколко момичета.

Най-висок интерес през тази година се очертава към три специалности – „Корабоводене“, „Мениджмънт на водния транспорт“ и „Информационни и комуникационни технологии“.

Има засилен интерес и от чуждестранните студенти, като се очаква през тази година да бъде удвоен броят им. До момента те са около 150. Студентите са от Гърция и Турция. Миналата година в училището са приети и студенти от Германия, като тази година се очаква да има повишаване на броя им. В училището се обучават студенти и от Казахстан, Индия, Албания и други страни.

Военноморското училище има приета програма „ВВМУ 2030“, която формира визията на училището до 2030 г. С тази програма ВВМУ ще се стреми поне 10 процента от обучаваните да са чуждестранни студенти. В момента те са между 6 и 7 на сто. Медникаров не изключи вариантът още през тази учебна година да бъде достигнат заложения в плана брой на чуждестранните студенти.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Адмирал Ефтимов: Морско училище отново се доказва като флагман в образованието

Морско училище отново се доказва като флагман в образованието и това се вижда ясно от направеното тук. Това каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който днес