Stratfor: Напрежението в Черно море ще се увеличи

wpid-uss_carney_ddg_64_underway-800x546.jpgНа Русия ще й се наложи да се сблъсква все по-често с набезите на НАТО в Черно море предвид засиления интерес на алианса към този регион. Прогнозата се съдържа в доклад на експертите от американската военно-аналитична компания Stratfor, предава РИА „Новости“ в четвъртък, цитирана от „Руски дневник“.

В документа се посочва, че много скоро борбата за влияние в черноморския регион „несъмнено ще се изостри“. Присъединяването на Крим към Русия през 2014 г. измени баланса на силите в Черно море. Украйна „бе изтласкана от арената“, а Москва укрепи своя флот, отбелязват анализаторите.

„Междувременно нарасна стратегическата важност на тази акватория за НАТО, който се стреми да засили политиката си по сдържане на Русия в Европа, пише Stratfor.

В статията се посочва още, че НАТО е длъжен да се съобразява с Конвенцията от Монтрьо от 1936 г., ограничаваща тонажа, количеството и времето за пребиваване в Черно море на военни кораби от нечерноморски държави. Само че многонационалните сили, каквито се явяват тези на Северноатлантическия алианс, могат да заобиколят ограниченията, като включат в състава на флота си кораби от няколко страни на ротационен принцип. Именно затова на форума във Варшава на 8 и 9 юли ще бъде обсъдена възможността за усилване на съвместните военноморски сили на блока в Черно море, обясняват анализаторите.

Не всички натовски страни с излаз на Черно море, обаче, подкрепят засилването на военното присъствие на алианса в Черно море. Докато Румъния е по-скоро поддръжник на идеята, България и Турция са по-въздържани, тъй като не желаят вражда с Русия, отбелязват анализаторите на Stratfor.

Агенцията отбелязва, че до неотдавна Турция също настояваше за засилено присъствие на НАТО в Черно море, но през последните седмици Анкара полага усилия за нормализиране на отношенията си с Русия, които се влошиха след свалянето на руския бомбардировач Су-24 над Сирия.

Анализаторите сравняват и съотношението на военноморските сили в района. По количество на корабите Русия отстъпва на НАТО, на затова пък има ред други предимства – като авиацията, например. Освен това Москва активно модернизира флота си, в това число и подводниците.

Всъщност Москва вече не може да разчита на Конвенцията от Монтрьо – НАТО ще търси начини да заобиколи ограниченията и да обезпечи лидерството на военноморските си сили в региона, но позициите на Русия на Кримския полуостров й осигуряват сериозно предимство пред алианса, заключават експертите от Stratfor.

Maritime.bg – Свят / ВМС

Последни новини

Последни новини