Борисов: Черно море трябва да бъде демилитаризирана зона

boiko-borissovЧерно море да бъде обявено за демилитаризирана зона – без военни, без кораби, без подводници, каза премиерът Бойко Борисов в Стара Загора.

На срещата на НАТО във Варшава стана ясно, че планове за засилване на присъствието на алианса в Черноморския регион ще бъдат разработени до октомври. За флотилия обаче не се заговори.

„Аз цял живот съм бил биткаджия и знам, че хубав бой няма – винаги е лошо. Затова много пък по-умни и по-мъдри от мен преди векове са казали, че добра война няма – по-добре лош мир“, допълни още премиерът пред журналисти.

По думите му Черно море е зона, където се очаква да се добива газ и където всички държави имат туризъм.

„Какво ще ни донесат ракети, кораби и подводници за благосъстоянието на народите ни?“, попита Борисов.

„Но искам първо да го предложа на повече колеги от Европа и да го обсъдим – защо да не може Черно море да е демилитализирана зона – без военни кораби и да има патрули да речем, подчерта Борисов. Нека добивът на нефт и газ, нека туризмът ако щете риболовът – това да цъфти, това е добре за всички. Аз четох и иронията, която Соломон Паси използва по мой адрес, че с лодки и фрегати и яхти не се отбранява от подводници и крилати ракети. Не знам ние какви мощности можем да развием, за да се отбраняваме по този начин. Така че има различни виждания“, каза Борисов, цитиран от Черно море.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Адмирал Ефтимов: Морско училище отново се доказва като флагман в образованието

Морско училище отново се доказва като флагман в образованието и това се вижда ясно от направеното тук. Това каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който днес