Осигуриха 10 милиона евро за преобразуватели на енергията от морските вълни

aw_file_110 милиона евро отпусна Европейската инвестиционна банка на финландска компания за амбициозен проект за генериране на електричество в крайбрежната зона.

В следващите години финландската разработка WaveRollers трябва да заработи на бреговете на шест страни, а една от установките трябва да произвежда до 300 мегавата електричество.

Финансирането ще получи фирма AW-Energy, специализирала в разработката на различни съоръжения за добив на чиста енергия.

Добивът на енергия от морските вълни приковава вниманието на учените още в далечната 1799 година, когато са издадени първи патенти за подобни съоръжения във Франция, пише „Bloomberg“.

Досега са реализирани стотици демонстрационни проекти, но технологиите все още не са достигнали необходимия мащаб, позволяващ глобалното им използване, заради високата стойност и технически трудности при изпълнението. Maritime.bg припомня, че през 2012 г. немската E-on съобщи, че глобално от енергията на вълните може да се добиват 2,1 теравата електричество.

През последните години много компании се насочиха именно в тази посока. Френската корабостроителница DCNS, която строи основно кораби за флота, в партньорството на Ocean Thermal Energy, изгради системи за добив на електричество от разликата в температурата на морската вода, шведската Seabased разработи технология за плаващи буйове, които улавят вълновата енергия, а Великобритания и Франция работят по изграждане на приливно-отливни лагуни.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини