Борисов: Искам българските пристанища да са пълни с търговски и пътнически кораби


Желанието ми е Черно море да е зона, в която да пътуват търговски кораби, да правим бизнес не само с Иран, а с Грузия, Армения, с цяла Азия.

Портовете на България да са пълни с търговски и туристически кораби, това да носи добавена стойност, да се вдигат пенсии и заплати и хората да живеят по-добре. Когато има инфраструктурни коридори, през които минават петрол, газ, стоки, там няма война – пазят се тези места.

Когато огромни празни територии, каквито са от България до Румъния и Бесарабия, са „златни” места за войни. Това ли искаме? Аз искам обратното. А народът избира кой и как да го управлява. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на официално посещение в Иран, предаде Блиц.

„Под демилитаризирана зона разбирам да се опитаме да намалим напрежението в Черно море, вместо да вървим към надпревара във въоръжаването. Нямам илюзия, че някой ще си нареже корабите, но ако може да не харчим за превъоръжаване милиарди, които трябват за хората, за пенсии, за инфраструктура. Колкото повече нараства напрежението, тези разходи ще се увеличават. Затова в предстоящите си срещи ще апелирам Черно море да стане търговска, туристическа, транспортна зона“, каза още Борисов.

Борисов: Черно море трябва да бъде демилитаризирана зона

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Инцидент с подводница в Южна Африка, загинаха трима, сред тях една от малкото жени-подводничари в страната

Трима подводничари загинаха при инцидент с подводница MANTHATISI от състава на Военноморските сили на Южна Африка. Седем моряци падат зад борда на подводната лодка по