За 76-и път дават старт на плувния маратон Галата – Варна, търсят още спонсори

Снимка: Народен спорт
Снимка: Народен спорт

На 7 август предстои традиционното преплуване от нос Галата до Варна. В 76-я традиционен плувен маратон нос Галата – Буна № 2 – Варна могат да участват граждани и гости на гр. Варна от страната и чужбина, родени преди 2004 година и по големи.

Продължава набирането на спонсори за най-старото плувно състезание от този тип у нас, обясниха организаторите пред Maritime.bg. Към момента се набират още 3000 лева, а фирмите, които подкрепят състезанието ще получат рекламни площи, коментират още организаторите. Желаещите да подкрепят събитието могат да получат информация от Надя Парушева на тел. 0889681626.

Маратонът Галата – Варна е най-старото плувно състезание от този род у нас. Той се провежда всяка година от 1939-а насам, като старт няма единствено през 1944 г. поради политическите събития от онова време. Родоначалници на плувния маратон са инж. Георги Бърнев, инж. Васил Кърджиев и адвокатът Демирджиев, които първи преплуват разстоянието от Галата до Варна (около 4000 м) на 14 август 1914 г.

Допреди няколко години финалът на маратона бе на първа буна. Разстоянието от нос Галата дотам е 4000 м. С преместването на финала до буна номер 2, дистанцията, която изминават плувците, е увеличена. По права линия, мерена чрез способ на военните, тя е 4400 м. Тъй като плуването в открити води е специфично, при всички положения участниците плуват повече от 4,5 км.

Рекорд по участие в историята на маратона държи 2010 г. Тогава на старта на нос Галата застанаха 251 плувци! Този рекорд съвпадна с юбилейното 70-о издание на маратона. При мъжете победител стана Александър Николов от Пловдив с време 50 минути и 56 секунди. При жените победителка бе Мария Милчева от Пловдив с резултат 56 минути и 15 секунди.

Рекордът по време за преплуване на дистанцията е от 2009 г. Тогава победител стана 18-годишният Михаил Георгиев от Пловдив с време 47,03 мин. Предишното постижение на втора буна бе 49,58 мин и принадлежеше на Георги Палазов от 2003 г. През 2009-а още трима плувци освен победителя слязоха под времето на Палазов. Иван Божков и самият Георги Палазов спряха хронометрите на 47,12 мин, а Георги Калинов преплува дистанцията за 48,22 мин.

Рекордът по време с финал на първа буна е 46,39 мин и принадлежи на Петър Стойчев (1995 г.)

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Наградиха офицери от флота

За проявен висок професионализъм и постигнати отлични резултати при организирането и провеждането на ежегодното учение на НАТО “Cyber Coalition”, със заповед на министъра на

След повторната авария с тръбопровода: Емил Димитров проверява за укрита информация във Варна

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров разпореди на Басейнова дирекция „Черноморски район“ и на РИОСВ-Варна да извършат проверка и да му докладват имало ли е

Четирима се борят за две независими места в борда на Пристанище Варна

Снимка: Пристанище Варна Продължават конкурсите за избор на членове в ръководствата на държавните дружества от морската индустрия. Припомняме, че такива обяви транспортното