Доц. Виолин Райков: Несериозно е да се обвиняват рибарите за умрелите делфини

delfini-cherno-moreНесериозно звучат констатациите, че всички умрели делфини по бреговете на Черно море, са убити от риболовци. Не може да се обвинява един бранш или друг. Делфините са бозайници и има хиляди причини за смъртта им. Това каза пред Maritime.bg заместник-директорът по международна дейност на Института по океанология „Фритьоф Нансен“ към БАН доц. д-р Виолин Райков.

Решение на проблема в никакъв случай не е политическото говорене и политическите решения, а следва да бъде свързано с научни обосновки на базата на изследвания, коментира още доцентът, който е специалист по делфините.

„Един пропуснат факт от еколозите е, че „големият“ брой загинали делфини може да е причинен от изследванията за нефт и газ в Черно море. Щеше ли премиерът да спре изследванията?“, пита риболовец, който определи изказванията на министрите днес като абсолютен популизъм. 

Думите му бяха потвърдени от доц. д-р Виолин Райков, който коментира, че смъртта на делфин може да настъпи и поради звуково-акустични фактори. „Това е възможно, но повтарям, че без научни изследвания, никой не може да каже как е загинал даден индивид“, коментира той.

„Дори да се спре риболовът, дори да се ограничат всички дейности на човека в крайбрежната зона, пак ще има умрели делфини. Делфините не са безсмъртни, както всеки бозайник“, каза още доцентът, подчертавайки, че без обоснована статистика не могат да се правят кардинални изводи.

| Още по темата: Рибарите потресени от забраната за риболов заради делфините

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Боен кораб свали пореден дрон над водите на Червено море край Ходейда

Илюстративно изображение. Неназован боен кораб е свалил безпилотен летателен апарат над водите на Червено море. Това съобщиха специалисти по морска сигурност. Към

Ротердам, Антверпен-Брюж и Хамбург запазват позициите си на основни пристанища на ЕС

Румънското Пристанище Констанца отчита сериозен ръст на товарооборота сред европейските пристанища, според данни, публикувани от Европейската статистическа служба (Евростат).

САЩ с крачка назад за участието на Иран в атаките срещу кораби в Червено море

Седем държави имат готовност за операция за защита безопасността на корабоплаването в Червено море Министерството на отбраната на САЩ не може да каже категорично, че