Професионални риболовци: Затваряме пристанища и пътища, искаме среща с премиера Борисов

Готови сме да затворим всички български пристанища и основни пътни артерии. Това каза пред Maritime.bg председателят на рибарското сдружение „Черноморски изгрев“ Емил Милев по повод информацията за поредните ограничения за риболова в страната, заради наличието на умрели делфини. „Изказванията, които днес чухме са на неподготвени хора. Становища за състоянието на популацията делфини в Черно море могат да дадат само от Института по рибни ресурси и Института по океанология“, каза още Милев.

Емил МИЛЕВ, председател на Сдружение "Черноморски изгрев"
Емил МИЛЕВ, председател на Сдружение „Черноморски изгрев“

Интервю на Д. Велев, Maritime.bg

Г-н Милев, как посрещнахте новината за готвени забрани за риболова, след среща на министри и екоорганизации?
Шокиран съм. Това бяха изказвания на неподготвени хора. Всяка година има умрели делфини, това е естествено нещо, ние професионалните рибари съжаляваме най-много защото от това море се изхранваме, това е нашият втори дом. Да се ограничава риболовът, който в Черно море е поминък от години, минава нормалната граница.

Въпреки това риболовците са основните заподозрени.
Всички рибари разбират проблема много по-добре и много по-детайлно от изказвалите се днес по медиите защитници на природата, въпреки че не обвиняваме и тях. Знаете ли, че няма хванат рибар с разфасован делфин например, а в практиката ми не съм чувал за уловен делфин в трал. Уловът на делфини е забранен в Черно море от десетилетия, в другите морета също има делфини, но не съм чувал някъде да е ограничен риболовът. Абсурдно е да се обвиняват рибарите за смъртта на делфините, не е правилно това. Аз мога да обвиня екоорганизациите, че те са ги убили за да си защитят многомилионното финансиране, което получават за своята дейност.

Какви тогава са причините за смъртта на толкова делфини?
Причините следва да се установят с научни изследвания. Могат да са причинени по естествен начин, може да е епидемия, може да е всичко, включително ученията на военните, търсенето на нефт и газ, всичко. Кой изследва последиците над делфините и другите живи организми след учения на военните, които приключиха преди часове? Никой! Кой изследва какво е влиянието над рибите в морето при проучванията за нефт и газ. Знаете ли, че там където минаваха корабите за проучване в румънски води 2-3 години нямаше жива риба. Най-лесно е да се обвинят беззащитните риболовци, които ежедневно полагат нечовешки труд в морето за да изхранят близките си. Трябва да се обвиняваме или трябва да работим заедно за защита на морето?

Днес някои ваши колеги изразиха готовност да протестират.
Разбирам всички колеги. Не може с лека ръка да се решава съдбата на толкова хора, без дори да се чуе тяхното мнение. Организират се срещи, на които решават смъртната ни присъда без да са ни дали възможност да се защитим. Ние също искаме среща с премиера Бойко Борисов. Готови сме да протестираме, да затворим всички български пристанища, да затворим основни пътни артерии, нямаме друг изход. Виждаме как в България за 1 час решават съдбата на десетки хиляди хора, заети в риболовния сектор и то на базата на непроверени твърдения и лъжи, базирани единствено на некомпетентност. Тази некомпетентност се вижда най-вече с изказването, че риболовът ще бъде забранен в райони с популация на делфини. Делфини има в цялото Черно море, а там където има делфини има и риба. Това нали знаете какво означава? Означава да се забрани риболовът навсякъде.

Емил Милев е председател на Сдружение „Черноморски изгрев“, обединение на професионални риболовци и компании с 46 риболовни кораба, осигуряващи прехраната на над 200 семейства.

Още по темата: Доц. Виолин Райков: Несериозно е да се обвиняват рибарите за умрелите делфини

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

На 26 и 28-годишна възраст са поредните жертви от потъналия кораб Arvin в Черно море

Силен снеговалеж затруднява продължаващата операция по издирване на изчезналите моряци от екипажа на кораб ARVIN, който потъна във водите на Черно море край турската провинция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция от днес, при спазване на въведените в страната противоепидемични мерки срещу разпространението на