Търсят 30 милиона лева за нов научно-изследователски кораб

АкадемикИнститутът по океанология във Варна има сериозни намерения да кандидатства с европроект за построяване на нов научно-изследователски кораб. Това обяви доц. Валентина Тодорова, ръководител на секция Биология и екология на морето в института, цитирана от Дарик.

Един такъв специализиран плавателен съд струва около 30 милиона лева. Финансиране може да се осигури по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, посочи доц. Тодорова.

Минаването през всички процедури, заедно с построяването на кораба може да отнеме 3-4 години. Дотогава функциите си може да изпълнява „Академик“ – единственият български научно-изследователски кораб, който все още е в експлоатация. За целта обаче е необходимо близо 40-годишният плавателен съд да мине класов ремонт.

Институтът по океанология заплашен да остане без кораб
Разрешителното за плаване на „Академик“ е вече изтекло. За спешен ремонт на близо 40-годишния плавателен съд са необходими около милион лева.

„Морска държава без морски научно-изследователски съд не може. За да използваме устойчиво морските ресурси, трябва да ги познаваме и изучаваме. Без кораб и без плавателни средства това няма как да стане“, коментира океанологът.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция от днес, при спазване на въведените в страната противоепидемични мерки срещу разпространението на