74 години от разстрела на Никола Йонков Вапцаров

DSC08629В събота се навършиха 74 години от разстрела на Никола Йонков Вапцаров – патрона на Висшето военноморско училище. На тази дата в Морско училище се провежда тържествена церемония по полагане на венци пред паметника на поета.

Комодор проф. д.в.н. Боян Медникаров – началник на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, посрещна официалните гости, сред които бе Десислава Йосифова – зам.-министър на отбраната на Република България. Церемонията уважиха също депутати от 43-тото народно събрание, Стоян Пасев – областен управител на Варненска област, Иван Портних – кмет на Варна, кметът на гр. Каварна – Нина Ставрева, представители на Общински съвет – Варна, кметовете на варненските общини, ректори на варненски университети, директори на учебни заведения от града и региона, представители на морската индустрия, училищното настоятелство, бивши началници на Морско училище, възпитаници, офицери, преподаватели, курсанти и студенти. Специално за церемонията от град София пристигнаха акад. Георги Марков, акад. Васил Гюзелев и акад. Константин Косев от БАН.

Ритуалът започна с приемане на строя на почетния караул от контраадмирал Митко Петев – командир на ВМС. Слово за отбелязване на годишнината от гибелта на Никола Вапцаров изнесе комодор проф. д.в.н. Боян Медникаров. Той посочи факти от живота и творчеството на поета, свързани с обучението му в Морско училище. Името на патрона е недвусмислен символ на духа на българския моряк и славата на българското морско образование, каза комодор Медникаров. Слово към присъстващите отправи контраадмирал Митко Петев. Последва полагане на венци пред паметника на Вапцаров.

Мая Вапцарова – племенница на патрона, направи прочувствено обръщение към възпитаниците на Морско училище, курсантите и студентите, командирите и преподавателите.

Ритуалът завърши с преминаване на почетния караул в тържествен марш.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция от днес, при спазване на въведените в страната противоепидемични мерки срещу разпространението на