Рибари правят кръгла маса за делфините

riboloven-korabБраншови организации от рибарския и туристическия бизнес по морето организират днес среща в Бургас, на която ще обсъдят въпроса с делфините и рискът да бъде забранен риболовът. Това съобщи за Монитор Тодор Георгиев от Асоциация „Българско Черноморие”.

По думите му покани за нея са изпратени покани за участие на премиера Бойко Борисов и министрите на околната среда и водите, на земеделието и на икономиката или на упълномощени от тях лица. Срещата е насрочена за понеделник от 11.00 часа в хотел „Аква”.

Георгиев обясни още, че в Черно море има 3 вида делфини и само един от тях – Морската свиня може да се види близо до брега, останалите най-често се срещат в райони отдалечени на 30 до 50 км навътре в морето. Според него някои хора, които не са еколози в най-активния сезон преувеличават проблема с мъртвите делфини.

„От рибарската агенция направиха проверка съобщиха, че мрежите на рибарите не са причина за мъртвите животни. От екоинспекцията пък потвърдиха, че броят им не е по-голям, отколкото през предишни сезони”, обясни Георгиев. „Сега близо до брега се лови само хамсия”, добави той.

По думите му научно все още не установено, че точно през юли морето изхвърля телата на умрели във водата делфини. Според рибари делфинът е умно и силно животно и е изключително трудно да бъде се хване в мрежи.

Д-р Йордан Господинов от Сдружение „БГ – фиш”, каза за „Монитор”, че не може да се говори за рибарите по морето като за бракониери. „Делфините не са убити от тях. Утре на кръглата маса ще чуем всички мнения преди да отправим исканията си”, допълни той и добави, че не бива обаче да се вземат решения от днес за утре и да се забранява риболовът.

Емил Милев от сдружение „Черноморски изгрев” обясни, че евентуална забрана за риболова ще е пагубна за поминъка на хората. „Най-лесно е да обвиняват нас рибарите за мъртвите делфини”, каза той. „Обвиняват ни за дънните мрежи за калкана, че убивали делфините през лятото, но този улов се прави през зимата между – януари, февруари и март. На въпросите за смъртността на делфините през лятото трябва да дадат отговор биолозите, военните, а не рибарите ”, обясни Милев.

Всичко по темата:
Включват риболовния бранш в работни групи за делфините

Професионални риболовци: Затваряме пристанища и пътища, искаме среща с премиера Борисов

Доц. Виолин Райков: Несериозно е да се обвиняват рибарите за умрелите делфини


Рибарите потресени от забраната за риболов заради делфините

Maritime.bg – България / Рибарство

Последни новини

Последни новини

Адмирал Ефтимов: Морско училище отново се доказва като флагман в образованието

Морско училище отново се доказва като флагман в образованието и това се вижда ясно от направеното тук. Това каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който днес