Подводни археологически проучвания разкриват древното пристанище Кария

Фото: acoustics.org Снимката е илюстративна.
Фото: acoustics.org Снимката е илюстративна.

За първи път в историята на Регионалния музей в Добрич ще се проведат подводни археологически проучвания. Те целят да се установи територия на крепостта Кария под водата, съобщи директорът на музей Костадин Костадинов.

Системни проучвания на север от нос Калиакра не са правени никога.

Амбицията на ръководството на музея е да се разработи програма и ежегодно да се провеждат такива археологически експедиции.

Финансирането тази година е осигурено от Община Шабла и е на стойност 10 000 лева.

Очаква се да се получи разрешение и от началото на август работата да започне, предаде Топ Новини. Ще се включат водолази от клуб „Приятели на морето” в Шабла, от Варна, както и самият Костадин Костадинов.

Той е сигурен, че ще бъде открита керамика от пристанището, но мечтата му е да се намерят остатъци от съоръженията, които е имало селището.

Крепостта Кария е възникнала към края на V и началото на VI в. пр. н.е. и е просъществувала до към края на VI век. Пристанището на града е било направено изкуствено, чрез издигнати каменни насипи – вълноломи от север, изток и юг, които са оформили басейн с дължина 280 метра и ширина 120 крачки, според описанието на К. Шкорпил.

Зидът на крепостта е бил изграден от ломени камъни, споени с бял хоросан и е бил широк 1.65 метра. В северния и южния ъгъл на западната стена е имало по една квадратна кула.

Укреплението е изпълнявало военно-полицейски функции, изразяващи се в охрана на пристанището, наблюдение и контрол на сухопътния и морски трафик в района, събиране на разузнавателни данни, контрол на търговията и осъществяване на имперската данъчна и митническа политика. Предполага се, че е разрушено при хунските нашествия през втората четвърт на 5 век, както и селището Кария. Към началото на 20 век, източната му половина вече била напълно унищожена, поради пропадането на морския бряг.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

На 26 и 28-годишна възраст са поредните жертви от потъналия кораб Arvin в Черно море

Силен снеговалеж затруднява продължаващата операция по издирване на изчезналите моряци от екипажа на кораб ARVIN, който потъна във водите на Черно море край турската провинция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция от днес, при спазване на въведените в страната противоепидемични мерки срещу разпространението на