Курсанти от ВВМУ плаваха на полски военен кораб

DSC06290Курсанти от втори и четвърти курс от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ участваха в годишната морска практика на учебния кораб „Водник“ (ORP „Wodnik“) от състава на ВМС на Република Полша.

Курсантите – главен старшина Стилиян Георгиев, главен старшина Камен Иванов, старшина II степен Красен Кьосев и старшина II степен Борислав Иванов, получават своите разпределения на вахтите. Двама от тях носят навигационна вахта на учебния мостик, а останалите – инженерна, в помещение за контрол на главните и спомагателните механизми.

От Балтийско море през проливите Категат и Скагерак достигат Северно море. Следват Ламанш и Келтско море, през периферията на Бискайския залив. Плавайки през Атлантическия океан, достигат до Азорските острови на 15.06.2016 г. След кратка почивка се отправят към Атлантическия океан и достигат до Кадис, Испания. За времето на плаването отработват разписание по подготовка за напускане на кораба. Югоизточно от Балеарските острови правят тренировка по спускане на спасителен плот на вода и аварийно напускане на кораба, както и маневра „Човек зад борда“.

На 1.07.2016 г. преминават през пролива Бонифаций, между островите Корсика и Сардиния. Плавайки покрай Италия, навлизат в Адриатическо море, като достигат до Бар, Черна гора, на 7.07.2016 г.

Там се извършва смяната на българския екипаж.

Проведената учебна практика е изключително ползотворна за придобиване на практически навици и професионални умения, отработване на корабни разписания, носене на котвена и ходова вахта, експлоатация на съвременна апаратура, работа с документация и специализирана литература, повишаване на уменията по морско дело, техники за оцеляване на море. Наред с всичко това, курсантите получават и шанс да подобрят езиковите си умения по английски език и да усъвършенстват комуникацията си в международна среда, коментират от ВВМУ.
20160615_101859
Maritime.bg – България / Образование

Последни новини

Последни новини

Бреговата охрана на САЩ потвърди за инцидент на кораб с български моряци

От окръжния команден център в Сан Франциско на Бреговата охрана (БО) на САЩ потвърдиха в телефонен разговор пред Maritime.bg за инцидент и предстояща медицинска евакуация на

Най-дългата подводница в света застъпва на бойно дежурство, въоръжена с шест подводни дрона

До края на септември се очаква да приключи цикълът изпитания на атомната подводница със специално назначение БЕЛГОРОД (К-329). Тя ще е най-дългата подводна лодка в света със