Индия стартира инвестиции за над 4 млрд. долара в пристанищата си

 Индийският конгломерат Adani Group започна строежа на първото в страната пристанище за трансбордиране, замислено преди 25 години, а правителството ще построи други съоръжение за 4 млрд. долара в близост, за да бъде създаден пристанищен хъб, конкуриращ китайските съоръжения в региона, предаде Фокус, цитирайки The India Times.

Правителството на Индия ще отпусне на конгломерата 16 млрд. рупии (240 млн. долара) за запълването на „дупка във финансирането“ при строежа на новото пристанище в Керала, което се очаква да конкурира успешно установените пристанищни хъбове в други части на Азия.

След като пристанището бъде построено през 2018 г., правителството ще започне изграждането друг порт в съседната провинция Тамил Наду, като само то ще спести 200 млн. долара разходи на индийските компании всяка година.

Крайбрежието на Индия, което е дълго 7,5 хил. километра, е на един от най-натоварените търговски маршрути в света и премиерът Нарендра Моди иска да спечели от това, чрез развитието на пристанища, които могат да приемат кораби с капацитет над 18 хил TEU.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Зам.-министър Георги Събев: Имаме съмнения за законосъобразността на задържането на нашите рибари в Румъния

Имаме съмнения за законосъобразността на задържането на нашите рибари в Румъния. Това заяви в Балчик ресорният земеделски зам.-министър Георги Събев, предаде репортер на

Риболовците очакват съдействие от държавата за освобождаване на корабите

Риболовците от трите задържани в Румъния наши кораби очакват по-късно днес да се срещнат с ресорния земеделски зам.-министър Георги Събев в Балчик. Пред него те ще настояват за

Доц. Ваня Стаматова: Възмутена съм, че нямаме никаква информация от Румъния, извинявам се на рибарите

Възмутена съм, че и до момента нямаме никаква информация от Румъния. Това заяви пред Maritime.bg изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури

Говорят освободените рибари от Румъния: Искаме незабавна оставка на шефа на ИАРА

За незабавна оставка на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури доц. д-р Ваня Стаматова се обявиха освободените от Румъния български рибари.