Индия стартира инвестиции за над 4 млрд. долара в пристанищата си

 Индийският конгломерат Adani Group започна строежа на първото в страната пристанище за трансбордиране, замислено преди 25 години, а правителството ще построи други съоръжение за 4 млрд. долара в близост, за да бъде създаден пристанищен хъб, конкуриращ китайските съоръжения в региона, предаде Фокус, цитирайки The India Times.

Правителството на Индия ще отпусне на конгломерата 16 млрд. рупии (240 млн. долара) за запълването на „дупка във финансирането“ при строежа на новото пристанище в Керала, което се очаква да конкурира успешно установените пристанищни хъбове в други части на Азия.

След като пристанището бъде построено през 2018 г., правителството ще започне изграждането друг порт в съседната провинция Тамил Наду, като само то ще спести 200 млн. долара разходи на индийските компании всяка година.

Крайбрежието на Индия, което е дълго 7,5 хил. километра, е на един от най-натоварените търговски маршрути в света и премиерът Нарендра Моди иска да спечели от това, чрез развитието на пристанища, които могат да приемат кораби с капацитет над 18 хил TEU.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Кап. Владимир Гаргов: Не e вярно, че българите не можем да ставаме екип

Навършват се 10 години от спасителна операция, проведена под ръководството на варненския капитан Владимир Гаргов. Преди десетилетие името на българския капитан стана широко

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент