Още 150 пътнически кораба очакват в Русе

korab-ruseОще 150 круизни кораба се очаква да спрат до края на сезона на пристанището в Русе, съобщи директорът на речния надзор капитан вътрешно плаване Иван Жеков.

В момента е бумът на посещения на круизни туристи в крайдунавския град.

Ако нивото на Дунав не спадне, така ще бъде и през август, прогнозира Жеков.

От началото на сезона през април досега няма отменени посещения. От заявените до края на юли са спрели 186 кораба. Общо 24 400 пасажери са преминали през Русе, като от тях 7400 са американци, 7000 – германци, по около 2000 – англичани, французи, австрийци, австралийци и канадци.

Няма българи сред круизните туристи, които обикновено избират маршрути по горното течение на реката.

Жеков уточни, че заради събитията в Турция се отменят единствено екскурзиите до Истанбул, но това не пречи дестинациите да се изпълняват до края, предаде Монитор.

Съвсем малка част от туроператорите предлагат по-дълги круизи със спиране в Русе, превозване на желаещите до летището в Букурещ, полет до Истанбул.

През август и септември се очаква край Русе да акостират над 100 кораба с туристи, през октомври са заявени 33, а в началото на ноември – 6. Обикновено туроператорите предпочитат от българските пристанища Русе. Във Видин спират двойно по-малко круизни туристи. Най-слаб е интересът към Свищов и Силистра.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Инцидент с подводница в Южна Африка, загинаха трима, сред тях една от малкото жени-подводничари в страната

Трима подводничари загинаха при инцидент с подводница MANTHATISI от състава на Военноморските сили на Южна Африка. Седем моряци падат зад борда на подводната лодка по