Рибарското пристанище в Поморие получи удостоверение за експлоатационна годност

ribarsko-pristanishte-pomorieНовото рибарско пристанище в Поморие вече притежава и необходимото Удостоверение за експлоатационна годност (УЕГ), за безопасно приемане и обслужване на кораби и лодки, съгласно Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България.

Удостоверението е издадено от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски на 29.07.2016 г., със срок на валидност 35 години – до 29.07.2051 г.

Документът е задължителен за всяко пристанище, предназначено за домуване или приставане на риболовни кораби и лодки, с цел разтоварване на прясна риба.

Maritime.bg припомня, че със седем пъти бе увеличен капацитетът на пристана, а за рибарите бяха създадени всички необходими условия. Близо 12 милиона лева бяха отпуснатите европейски средства, с които Община Поморие реконструира рибарското пристанище.

Преди реконструкцията рибарския порт приемаше едва 17 лодки, а след нея – 112 лодки и 8 малки рибарски кораби. С благоустрояването на пристана е предвидено изграждането на рибна борса за разтоварване и временно съхранение на улова, с уреди за производство на люспест лед и обособени зони за продажби. Ще бъдат създадени защитени пристани за техническо обслужване на плавателните съдове и нови работни места. Районът около пристана също ще бъде благоустроен.

Maritime.bg – България / Рибарство

Последни новини

Последни новини

На 26 и 28-годишна възраст са поредните жертви от потъналия кораб Arvin в Черно море

Силен снеговалеж затруднява продължаващата операция по издирване на изчезналите моряци от екипажа на кораб ARVIN, който потъна във водите на Черно море край турската провинция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция от днес, при спазване на въведените в страната противоепидемични мерки срещу разпространението на