Рибарското пристанище в Поморие получи удостоверение за експлоатационна годност

ribarsko-pristanishte-pomorieНовото рибарско пристанище в Поморие вече притежава и необходимото Удостоверение за експлоатационна годност (УЕГ), за безопасно приемане и обслужване на кораби и лодки, съгласно Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България.

Удостоверението е издадено от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски на 29.07.2016 г., със срок на валидност 35 години – до 29.07.2051 г.

Документът е задължителен за всяко пристанище, предназначено за домуване или приставане на риболовни кораби и лодки, с цел разтоварване на прясна риба.

Maritime.bg припомня, че със седем пъти бе увеличен капацитетът на пристана, а за рибарите бяха създадени всички необходими условия. Близо 12 милиона лева бяха отпуснатите европейски средства, с които Община Поморие реконструира рибарското пристанище.

Преди реконструкцията рибарския порт приемаше едва 17 лодки, а след нея – 112 лодки и 8 малки рибарски кораби. С благоустрояването на пристана е предвидено изграждането на рибна борса за разтоварване и временно съхранение на улова, с уреди за производство на люспест лед и обособени зони за продажби. Ще бъдат създадени защитени пристани за техническо обслужване на плавателните съдове и нови работни места. Районът около пристана също ще бъде благоустроен.

Maritime.bg – България / Рибарство

Последни новини

Последни новини

Военнослужещи почистиха и боядисаха експонати на Военноморския музей

Военнослужещи от Инженерно-сапьорна рота, в.ф. 34410 и Хидрографска служба, в.ф. 26870 към Военноморските сили участваха във възстановяване на експонати във Военноморския музей.

Завърши водолазното учение на Военноморските сили с международно участие „Тритон 2023” 

Завърши водолазното учение на Военноморските сили на Република България с международно участие „ТРИТОН 2023”. To се проведе за трета поредна година и е резултат от

От началото на войната в Украйна българските Военноморски сили са унищожили четири дрейфащи мини в наши води

От началото на военния конфликт в Украйна българските Военноморски сили са унищожили четири дрейфащи мини в наши води, каза днес пред журналисти командирът на ВМС