Нивото на Дунав е благоприятно за корабоплаването

Снимка: Maritime.bg
Снимка: Maritime.bg

Очаква се безаварийно и безпроблемно корабоплаване по река Дунав през това лято. Това каза за радио “Фокус” – Видин капитан Тони Тодоров, директор на Дирекция „Морска Администрация“ – Лом.

Според него при ниво на река Дунав под 200 см. могат да се очакват проблеми в корабоплаването.

Той посочи, че в участъка на реката, контролиран от „Морска Администрация“-Лом, проблеми в корабоплаването може да има, чак когато нивото на Дунав стигне до 150 см.

Според капитан Тодоров корабоводителите се съобразяват с тези нива и знаят какви са проблемите по реката, когато водния стоеж е нисък.

Вчера нивото на река Дунав по данни на АППД в района на Видин бе 300 см, а при Лом измереният воден стоеж е още по-висок – 326 см.

„Далеч сме от нивата, при които се наблюдава смущения в корабоплаването. Нямаме информация за заседнали кораби. Дори и да има такива, те ще бъдат капитанска грешка и няма да е вследствие нивото на Дунав. Корабоплаването е нормално“, заяви капитан Тони Тодоров.

Maritime.bg – България / Дунав

Последни новини

Последни новини

Адмирал Ефтимов: Морско училище отново се доказва като флагман в образованието

Морско училище отново се доказва като флагман в образованието и това се вижда ясно от направеното тук. Това каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който днес