Втори българо-холандски морски форум

vnВтори българо-холандски морски форум ще се проведе в периода 27-28-ми октомври в град Дордрехт. Престижното събитие съвпада с 15-годишнината от побратимяването на Варна и холандския град. Организатори са двете общини, с подкрепата на Българската национална асоциация по корабостроене и кораборемонт (БНАКК).

Форумът е част от инициативата на Община Варна за създаване на условия за директни международни контакти на бизнеса от морската столица с чуждестранни партньори. Делегация от Община Варна ще присъства на събитията, предвидена е и съпътстваща програма – от 20.10.2016 г. до 02.05. 2017 г. в Дордрехт ще гостува представителна изложба „Първото злато на човечеството“, която ще включва експонати от фонда на Регионалния исторически музей. За целта днес МС на Република България осигури държавна гаранция в размер на 40 000 лв.

По време на форума ще бъдат представени потенциалните партньори от морския сектор (корабособственици, бизнес, университети, институти, пристанищни оператори, местни власти, вкл. морски администрации, пристанищни администрации и др). от двете страни. Целта е да бъдат осъществени нови преки контакти между български и холандски партньори или утвърдени съществуващи. Ще бъдат обсъждани възможности за реализиране на съвместни проекти, за обмяна на мнения и опит как техническите специалности да бъдат направени по-атрактивни.

До момента участие в морския форум са заявили над 40 дружества от българска и от холандска страна. Представителите на бизнеса ще имат възможност да проведат и индивидуални срещи по предварително изготвен график.

През август м.г. Варна бе домакин на първото издание на българо-холандския бизнес форум, който бе открит от кмета Иван Портних, от посланика на Кралство Нидерландия – Том ван Оорсхот, и от кмета на Дордрехт – Арно Брок.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Секретен доклад във Великобритания: 55 китайски подводничари загинаха при инцидент

Най-малко 55 китайски подводничари са загинали на борда на подводница, твърдят медии във Великобритания, които цитират секретен доклад на Кралските Военноморски сили.

Бургас посреща MedCruise

Бургас ще бъде домакин на 63-та Генерална асамблея на Асоциацията на средиземноморските круизни пристанища – MedCruise. Асамблеята ще се проведе в периода 10 - 13 октомври

ДФЗ изплати над 2,7 млн. лева на бенефициери по Програмата за морско дело и рибарство 2014–2020

Държавен фонд „Земеделие“ – Разплащателна агенция (ДФЗ – РА) изплати през септември 2 702 599,59  лв. на бенефициери по Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020.