„Видин – юг“ ще бъде отдаден на концесия

port-vidinПристанищен терминал „Видин-юг“ да бъде даден на концесия за 35 години, е решил на заседание Министерският съвет. Правителството е приело решение за откриване на процедурата.

Терминалът е част от пристанището за обществен транспорт с национално значение Видин. Концесионерът ще бъде определен чрез открита процедура, съобщиха още МС.

Целта е частни инвеститори да развият пристанищната инфраструктура и да се увеличи капацитетът на пристанището. Предстои процедурата да бъде оповестена в официалния вестник на Европейския съюз. В съобщението се казва още, че цялата документация за концесията ще бъде публикувана на интернет страницата на Министерството на транспорта и достъпът до нея ще е пълен и безплатен.

Концесионирането на пристанището започна по време на правителството на Сергей Станишев, когато държавното пристанище беше разделено на три с идеята да бъде отдадено на части. През 2013 г. концесия за „Видин-юг“ получи ТЕЦ „Свилоза“, но в началото на 2016 г. договорът беше прекратен по искане на компанията.

„Видин-север“ пък беше спечелено от параходство „Българско речно плаване“, част от групата „Химимпорт“. Договорът е със срок 30 години до 2040 г.

Законът за концесиите беше променен наскоро, за да отрази новата европейска директива, която влезе в сила от средата на април. С измененията отпадна 35-годишният таван за срок на концесиите.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция от днес, при спазване на въведените в страната противоепидемични мерки срещу разпространението на