Удавяне е причината за смъртта на състезателката на регата „Кор Кароли“

Снимка: 24 часа
Снимка: 24 часа

Удавяне е причината за смъртта на 39-годишната жена, която загина на регата „Кор Кароли“ вчера, съобщи 24 часа. Пред изданието шефът на „Съдебна медицина“ към МБАЛ – Бургас д-р Галина Милева коментира, че по главата и тялото на състезателката няма следи от наранявания.

Междувременно стана ясно, че е образувано досъдебно производство за установяване причините за инцидента. Снети са първоначални показания, но съществените разпити предстоят.

Maritime.bg припомня, че при първия етап на регатата от Варна до Св. Влас, яхта „СКОРПИОН“ се преобръща и тримата души от екипажа й падат зад борда. Един от мъжете успява да се качи на изправилата се лодка, другите двама – съпрузи, не успяват.

Междувременно стана ясно, че в Морския спасително-координационен център (МСКЦ) на ИА „Морска администрация“ не е получен директен сигнал за инцидента. В 12:49 ч. в МСКЦ е постъпила неофициална информация от гражданин, който не е участник в състезанието, без данни за ситуацията и точното местоположение, съобщиха от Министерството на транспорта.

Скрийншот от GPS системата за проследяване на регатата.
Скрийншот от GPS системата за проследяване на регатата.

Въпреки това е активиран спасителен катер „Спасител 4“ и е изпратен към района на инцидента за оказване на съдействие при необходимост от останалите яхти, заради тежката хидрометеорологична обстановка. В 14:02 ч. в МСКЦ постъпва сигнал за информация от Национална система 112, че при инцидент на регатата двама души падат зад борда на ветроходен съд.

Установената причина за смъртта на състезателката полага основателни съмнения за това дали са били използвани спасителни средства. Към момента не се знае и колко време след падането във водата мъжът и жената са били извадени, както и дали е имало лекарски екипи на осигуряващите съдове, което е било задължително.

От публикуваните снимки в страницата на регатата в социалните мрежи е видимо, че голяма част от участниците нямат спасителни ризи още на старта във Варна.

В обявата на регатата, достъпна на сайта й, е записано, че  всички състезатели участват нея изцяло на свой риск и отговорност.

„Организаторите и което и да е лице, участващо в организацията и провеждането на Регатата няма да носи каквато и да е отговорност за загуби, щети, наранявания и/или смърт, които могат да възникнат и да се случат на лице или имущество, независимо на вода или суша, по време и/или като следствие от участие в Регатата. 11.3 Състезателите се задължават да спазват Правилата ISAF RRS 2013-2016, настоящето Известие за регата и Състезателните инструкции. Състезателите ще носят пълна и единствена отговорност за мореходните качества, ветрилното стъкмяване (рангоут, такелаж и ветрила), аварийно-спасителното оборудване на яхтите, както и за подготовката и способностите на екипажите. Шкиперите ще носят пълна отговорност за поведението и облеклото на своите екипажи, представители или гости.“, пише още в документа.

Последни новини

Последни новини

Адмирал Ефтимов: Морско училище отново се доказва като флагман в образованието

Морско училище отново се доказва като флагман в образованието и това се вижда ясно от направеното тук. Това каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който днес