Институтът по океанология иска помощ от Министерски съвет за “Академик”

akademik1 млн. лв. са нужни за ремонта на кораба “Академик”, който се ползва от българските учени за мониторинг на водите на Черно море. Това каза в интервю за “Фокус” проф. инж. Веселин Пейчев, директор на Института по океанология към Българската академия на науките (БАН). “Ако няма кораб, ще бъде засегнат целият институт. Няма логика да съществува целият институт, ако няма изследователски кораб”, посочи проф. Пейчев.

От думите му стана ясно, че е написано писмо от името на Българската академия на науките, което е подписано от областния управител на Варна Стоян Пасев и от кмета на града Иван Портних, с молба въпросът да бъде разгледан от Министерския съвет. “Той може да осигури финансирането с целево решение. Писмото е внесено и доколкото неофициално разбрах ще бъде разгледано през септември месец”, допълни ученият.

В Института по океанология работят 122 души. А що се отнася до кораба, той има екипаж от 14 моряци постоянен състав.

Капацитетът на кораба е такъв, че на борда му могат да се качат още до 15-20, най-много 25 души, учени.

Пейчев каза, че вече три пъти е удължаван срока на документите на кораба с молби до Българския корабен регистър и Изпълнителната агенция “Морска Администрация”. От тяхна страна е имало разбиране, те са отправяли забележки и препоръки, които са били отстранявани, за да може корабът да работи, но това не може да продължи още дълго. Трябва да отиде на класов ремонт, няма друг начин обобщава проф. Пейчев.

Корабът трябваше да поеме към корабостроителницата за ремонт още април, но заради липсата на пари, това не се случи. Ако “Академик” бъде изваден от строя, страната ни няма да може да изпълнява ангажиментите си като член на Европейския съюз, свързани с мониторинга на водите на Черно море, защото няма друг такъв съд.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Българо-румънски енергиен остров в Черно море носи 6 млрд. евро приходи и над 20 хил. нови работни места

Енергиен остров в Черно море, изграден съвместно от Румъния и България, би улеснил разгръщането на мултигигаватов офшорен вятърен капацитет, като същевременно ще избегне

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент