Руско надмощие на регата „Тол Шипс“

0001 (899)16 от корабите, които ще се включат в тазгодишното издание на регата „Тол шипс“ са руски, научи Maritime.bg от организаторите във федерацията.

Общият брой на заявените съдове е 22.

България и Румъния ще участват в зрелищната надпревара с по 2 кораба, като българският „Роял Хелена“ е най-новият кораб във флотилията – построен едва преди 7 години.

Най-старият кораб е 90-годишният руски гигант „Крузенщерн“.

В регатата ще участват и два военни учебни ветрохода – “Адвенчър“ (РУС 50), Русия и „Мирча“, Румъния.

Най-многобройни са съдовете от клас C/D – 10, в клас B – 3 и в най-големия клас А – 8.

Организаторите на регатата коментираха, че общата дължина на корабите, ако бъдат подредени един зад друг, е 992,03 метра.

Най-малките съдове в регатата също са руски – с дължина 7,6 метра, яхтите „Стрелец“ и „Колумб“. Най-голям е руският „Крузенщерн“, който има дължина 113,32 метра и е спуснат на вода през 1926 година.

В тазгодишното издание на Черноморската регата „Тол шипс“ ще участват 1325 души, сред които 912 практиканти.

Регатата ще има три етапа – от Констанца (Румъния) до Новоросийск (Русия) с дължина 391 nm, от Новоросийск до Сочи – 200 nm, и от Сочи до Варна – 510 nm. Флотилията ще посети пристанище Констанца от 8 до 11 септември, в Новоросийск ще бъде от 16 до 19 септември, в Сочи – от 21 до 25 септември и във Варна – от 1 до 4 октомври.

Състезанията „Тол шипс“ отбелязват 60-годишен диамантен юбилей през това лято. Точно преди 60 години се провежда първата подобна регата от Торбей, Великобритания до Лисабон, Португалия. Първото подобно състезание е трябвало да бъде „последно сбогом“ на ерата на този тип велики кораби, но огромният медиен интерес и отразяване го превръщат в уникално зрелище, повторено през 1958 година. През 1964 година регатите „Тол шипс“ стават ежегодно събитие.
black-sea-tall-ships-regatta-2016
Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Българо-румънски енергиен остров в Черно море носи 6 млрд. евро приходи и над 20 хил. нови работни места

Енергиен остров в Черно море, изграден съвместно от Румъния и България, би улеснил разгръщането на мултигигаватов офшорен вятърен капацитет, като същевременно ще избегне

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент