Над 1 млрд. долара за нови зърнени терминали в украинските пристанища

zarneni-terminali-ukrainaУкрайна изпитваше съществен дефицит на мощности за обработка на зърнени товари до 2014 година. Развитието на пазара и увеличаването на износа са основните причини за мащабните инвестиции в местните пристанища от глобални търговци на зърнени храни.

Планирани за изграждане или вече построени са зърнени терминали на компании като ADM, Bunge, Glencore, Louis Dreyfus, Cargill и Noble.

Само за последните няколко месеца три нови терминала бяха открити с церемонии в местните пристанища. Увеличението на капацитета за обработка на зърнени товари в украинските пристанища е продиктувано и от факта, че всяка година местните производители отчитат увеличена доходност, а с нея се увеличава и реализираният износ.

В процес на изграждане в морските пристанища на Украйна са 12 нови зърнени терминала с общ годишен капацитет за обработка на 23 милиона тона. До 2020 г. инвеститорите планират през местните пристанища да могат да се обработват повече от 100 млн. тона зърнени товари.

Над 638 млн. долара са инвестициите за строителство на последните пет новооткрити зърнени терминали в украинските пристанища, а предстои започване на строителството на още нови терминали за 480 млн. долара.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Finn Devoti Cup остана във Варна, силно общинско присъствие на финалната церемония

Състезателят на МК Одесос Варна Владимир Стасюк спечели по драматичен начин първото издание на ветроходната Finn Devoti Cup във Варна. Украинецът, който от няколко сезона се

Военнослужещи почистиха и боядисаха експонати на Военноморския музей

Военнослужещи от Инженерно-сапьорна рота, в.ф. 34410 и Хидрографска служба, в.ф. 26870 към Военноморските сили участваха във възстановяване на експонати във Военноморския музей.

Завърши водолазното учение на Военноморските сили с международно участие „Тритон 2023” 

Завърши водолазното учение на Военноморските сили на Република България с международно участие „ТРИТОН 2023”. To се проведе за трета поредна година и е резултат от