Хакери откраднаха секретна информация за подводници на DCNS

Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна.

Френските корабостроителници DCNS съобщиха в сряда, че може би са станали жертва на „икономическа война“, след като стана ясно, че са изтекли секретни данни за подводниците от клас „Скорпене“, които се строят в Индия по техен проект.

Индия вече започна разследване, след като австралийски вестник публикува информация за тактическите способности на подводните лодки, излагайки определени притеснения за друг голям договор между Австралия и корабостроителниците.

Изтекли са над 22 000 страници секретна информация за шест от подводниците, които DCNS проектира за Военноморските сили на Индия. „Вероятно става дума за хакерско проникване“, коментира военният министър на Индия Манохар Парикар, цитиран от Ройтерс. „Решени сме да установим какво точно се е случило“, допълва той пред местни медии.

Подводниците се строят в държавна корабостроителница в Мумбай, а първата от тях се очаква да влезе в строя до края на тази година, като част от стъпките на местните власти да развият и засилят способностите на флота.

Изтеклите секретни данни поставят под въпрос сигурността на друг проект на DCNS с Австралия, възлизащ на около 38 млрд. долара и включващ строителството на подводници от следващо поколение Баракуда.

Френската корабостроителница, в която 35% държи Thales, разпространи съобщение, че започва собствено разследване на случая и уточни, че ще бъде ревизирана възможността от засягане на бъдещи проекти.

В момента DCNS има сключени договори за строителство на подводници с Норвегия и Полша, след като пребори конкурентите си от ThyssenKrupp AG, Mitsubishi Heavy Industries и Kawasaki Heavy Industries. След избухването на скандала акциите на Thales паднаха с 3%.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Министър Калин Стоянов: „Балчик“ ще бъде активиран и в операции по търсене и спасяване на море

На Морска гара - Бургас бе именуван новият кораб "БАЛЧИК" на "Гранична полиция". Кръстница на 45-метровия гранично-полицейски кораб стана главен комисар Росица Димитрова,

Ивайло Гавраилов: Мотивацията ни е огромна, основен приоритет е да отпушим инвестиционния процес

Мотивацията ни е огромна, за да продължим с непрекъсната си комплексна работа, да надграждаме, да си поставяме все по-високи цели и с една по-уверена походка да посрещаме