COSCO може да строи нов терминал в Алхесирас

alhesirasПристанищната власт в Алхесирас публикува в началото на месеца покана за строителство и опериране за 50 години на трети нов контейнерен терминал в пристанището. На бъдещия инвеститор ще бъде предоставена площ от 37 хектара за развитие на терминала. Инвеститорите трябва да представят своите предложения до 30 ноември, които трябва да включват и подробна информация за очакваното ниво на автоматизация.

COSCO Shipping Ports, част от създадената наскоро COSCO Shipping Corp. (вижте тук: Нов гигант се роди в Поднебесното царство), е един от претендентите за строителството на третия терминал, съобщи китайското бизнес издание „Caixin“. Информацията е потвърдена от високопоставен представител на китайската корпорация.

Алхесирас е най-голямото контейнерно пристанище в Испания. За първото полугодие в терминалите му са обработени над 2,3 млн. TEU, като е отчетен ръст спрямо предходния период от 13%.

Според представителя на COSCO, коментирал предстоящото участие на корпорацията в търга, е нормално китайският конгломерат да има интерес към Алхесирас, след поемането на контрола над гръцкия порт в Пирея и увеличаването до мажоритарно на дяловото участие в Euromax Terminal Rotterdam BV.

Въпреки експанзивната си политика COSCO Shipping Ports публикува по-малка печалба за първото полугодие на годината. Компанията реализира 172 млн. долара печалба, което е с 8,1% по-малко в сравнение със същия период за миналата година. От фирмата посочват, че причина за намаляването на печалбата е общ спад в приходите, реализирани в пристанища в Китай.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини