Най-големият кораб в света с име на български град

EAGLE_VARNA (1)AET TANKERS, базирана в Сингапур и притежаваща флот от над 80 танкера, потвърди ексклузивно пред Maritime.bg, че мастодонтът EAGLE VARNA носи името на българската морска столица.

„Корабът носи името на българския велик град“, коментираха късно в понеделник от пресслужбата на компанията пред Maritime.bg.

Припомняме, че преди седмица, български капитан се обърна пред изданието с въпрос дали танкерът, с който се разминават край Малайзия, носи името на морската столица. „От една страна се почувствах изключително горд, че виждам кораб с подобно име, но също толкова неприятно бе за мен да си припомня, че и ние някога сме имали, не толкова голям, но също впечатляващ танкер-гигант като „ХАН АСПАРУХ“, коментира българският капитан, който не пожела да бъде съобщено името му.

Практически EAGLE VARNA е най-големият кораб в света, плаващ под име на български град.

От компанията не назоваха начина на избор на българската морска столица, но дебело подчертаха, че са горди с него. Другите VLCC танкери от серията на сингапурския корабособственик носят имената на Ванкувър, Върмонт, Верона, Версай и Вирджиния.

Мастодонтът EAGLE VARNA е построен през 2013 година и е сред най-новите кораби във флота на компанията. Съдът има дедуейт 320299 тона, дължина 333 метра и широчина 60 метра, максимално газене от 22,3 метра и максимална скорост от 17,3 kn.

EAGLE VARNA е VLCC танкер – втори кораб във флота на компанията с т.нар. „еко-дизайн“. На борда на гиганта са налични редица иновативни технологии, осигуряващи драстично намаляване разхода на гориво и ограничаване на вредните емисии.

На EAGLE VARNA работи и система Techcross BWM, която „дезинфекцира“ баластните води. EAGLE VARNA освен това е награден с награда ENVIRO и „Зелен паспорт“ от класификационната организация ABS.

Корабът e построен в корабостроителници DSME в Корея.

AET TANKERS е създадена през 1994 година. В момента компанията оперира в 12 държави, а за нея работят над 2800 души, включително екипажи. Фирмата обучава средно около 570 кадети на година на борда на над 80 танкера, включително VLCC, сред които е и гигантът ВАРНА. Компанията реализира печалби от близо 800 млн. долара на година и управлява активи за над 3,2 млрд. долара. Дружеството е базирано в Сингапур и е част от корпорация MISC.
eagle-varna4 eagle-varna3 eagle-varna2 EAGLE_VARNA (1)

©Troy Fields
©Troy Fields

1732871
Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Nunki спечели титлата в ДП Conrad 25

Снимка: Е. Ялъмов Екипажът на яхта NUNKI с шкипер к.д.п. Александър Калчев (Антон Карагьозов, Ивайло Гавраилов, Радослав Гавраилов и Христо Младенов), спечели завършилото днес

По света и у нас

Премиерът Бойко Борисов настоява за сваляне на охраната на Ахмед Доган и Делян Пеевски

Министър-председателят Бойко Борисов призовава изпълняващият длъжността в момента началник на Националната служба за охрана да свика незабавно, още днес, комисията по член 23

Работодатели и самоосигуряващи се от транспорта могат да получат 290 лв. месечно за запазване на заетостта на…

Работодатели и самоосигуряващи се лица от секторите „Транспорт“, „Хотелиерство и ресторантьорство“ и „Туризъм“, чиито приходи са намалели с не по-малко от 20% за определен период,

По света и у нас