Бунт и бой с ножове на кораб в Черно море

Mehmet Unlu1Украински спецчасти превзеха турски кораб, за да спасят заложници след кървав бунт, пишат украинските медии. Акцията е проведена, след като късно в неделя вечер част от екипажа на турския кораб Мехмет Унлу, който плавал във водите на Черно море, организирал бунт на борда.

Пристанищните власти в Южний (разположен на 30 км от Одеса) получили сигнал за помощ от турския товарен кораб късно в неделя вечер, пише Факти.

На своята страница във Фейсбук изпълнителният директор на групата за управление на терминала Андрей Ставницер написа в понеделник, че в 23:35 ч. в неделя вечер е получил съобщение от екипажа на кораба Мехмет Унлу, в което „хората пищяха и викаха за помощ“.

„Очевидно е, че е започнал бунт, прераснал в бой с ножове. Част от екипажа (основно турци) прекъснал захранването на борда и се барикадирал вътре. Корабът беше оставен да плава край входа на Южний“, пише Ставницер. „На борда се качиха войници от отряд „Алфа“ (специално звено от службите за сигурност на Украйна) и служители на гранична охрана.“

След акцията на спецчастите положението на борда е било върнато под контрол. На кораба, са били открити четирима ранени моряци, които впоследствие са изпратени в болница, за да им бъде осигурена необходимата помощ.

Към кораба е изпратен влекач, който да осигури последващите. Екипажът на буксира заяви, че капитанът на турския съд е загубил много кръв, но е жив.

Според сайта Repost, Мехмет Унлу е плавал от украинския град Николаев за Йордания. Капитанът е коментирал пред местните власти, че двама членове на екипажа организирали бунта. Няма информация за причините, довели до тежкия инцидент.
Mehmet Unlu2
Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Доц. Виолин Райков: Засилва се миграцията на средиземноморски видове по нашето крайбрежие

Динамиката на морското биоразнообразие, която непрекъснато се засилва с климатичните промени, определи темата на нашия разговор с доц., д-р Виолин Райков от Института по

Гвоздейков: Българските морски пристанища могат да се превърнат в портали, концентриращи значителна част от търговските потоци през региона

Осигуряването на бърза и ефективна свързаност между Азия и Европа през българските пристанища е сред приоритетите на правителството. Това заяви министърът на транспорта и