Залежите на нефт и газ в блок “Хан Аспарух” вероятно са недостатъчни за инвестиция

noble-globetrotter-2Най-вероятно резултатите от направените досега изследвания показват, че няма достатъчни количества газ в черноморския блок “Хан Аспарух”, за да бъдат обявени.

Към този момент не може да се твърди, че има газ, който ще служи за бъдещото развитие на газовата инфраструктура у нас.

Това каза по БНР доц. Щерьо Льомов от Минно-геоложкия университет.

Липсата на новина, че има откритие, показва ниската перспективност на прокарания сондаж, смята експертът.

По мнението на доц. Льомов “сондирането при тези дълбочини на морската вода е много скъпа дейност, така че, вероятно, тези, които ще инвестират в бъдеще, ще се замислят дали има необходимост и потенциал да бъдат вложени средства”.

Информацията, дали има нефт и газ в блока “Хан Аспарух” в Черно море предстои да бъде обработена и подадена в Министерството на енергетиката, каза заместник-енергийният министър Жечо Станков.

Това, което можем да споменем и е важно да го направим е, че сондажът е успешно проведен като дълбочина и без каквато и да е вреда за околната среда, което беше много важно за нас, добави Станков.

Какви флуиди са намерени ще разберем по-късно, след като бъде обработена информацията и бъде предадена в МЕ, каквото е задължението по разрешението, коментира зам.-министърът.

През август 2012 г. правителството и компанията „Тотал” подписаха договора за проучване за залежи на нефт и природен газ в „Блок Хан Аспарух” в Черно море. Компанията обеща да инвестира над 1 милиард лева в проекта, чието изпълнение ще продължи 5 години. В този период трябва да бъдат направени две проучвания на голяма дълбочина – едното на 5000, а другото на 6000 метра. Освен инвестицията в самото проучване, консорциумът ще предостави и бонус на държавата в размер на 40 милиона евро.

Ако бъде открит нефт и газ, държавата ще получава между 2% и 30% от печалбата на инвеститора.

Друг голям инвеститор – “Шел”, проучва за нефт и газ в района на Силистар.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Над 2800 руски кораби не могат да посещават пристанища в ЕС

Европейският съюз затвори своите пристанища за целия търговски флот на Русия, състоящ се от над 2800 плавателни съда. Мярката обаче не засяга плавателни съдове, превозващи:

Новата техника на АППД осигурява целогодишно корабоплаването по река Дунав

Специализирана техника, осигурена с европейско финансиране по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура", вече се грижи за целогодишното използване на река

Подобряване на условията за корабоплаване по р. Дунав обсъдиха премиерите на България и Румъния

Транспортната свързаност между България и Румъния беше във фокуса на разговора на министър-председателя Гълъб Донев с румънския му колега Николае Чука. Във

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент