Кораб застана с буй в „БМФ Порт Бургас“

1csdream__25102016При рязка промяна в елемент от маневрата на дясно в подходния канал в Бургас и при скорост от 7 възла, капитанът на C. S. Dream (IMO: 9401946) губи управлението и корабът му закача Буй № 6 за перото на балера на руля.

Никой на мостика, включително и пилотът, не разбират за закачането на буя до момента, в който разбират за това от доклада на съпровождащия влекач. Корабът е въведен, заедно с буя, на 22-о кейово място в „БМФ Порт Бургас“ за разтоварване на товара му от газопреносни тръби.

В светлата част на денонощието е направен водолазен оглед, от който става ясно, че веригата на буя, заедно с котвата, са омотани на перото на балера. По щастлива случайност няма констатирани щети по рулевото устройство и гребният винт е само с леко одраскване на единия му лопус.

Водолазната група „Борей“ освобождава C. S. Dream от неговия „спътник“ по бърз и елегантен начин. Закачат два подемни парашута – един за котвата, и един за веригата на буя, по такъв начин, че той сам се измъква от обхвата на балера. Според свидетели, буят е изскочил като тапа от шампанско, съобщи „Морски вестник“. Единственият пострадал, за съжаление, е самият буй, който, оказва се, че е „глътнал“ вода и своевременно е изкаран на брега за аварийно докуване.

Снимки: Морски вестник
Снимки: Морски вестник

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

ДППИ може да получи средства по ОПТИ за увеличаване капацитета на черноморските пристанища

Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" може да получи над 24 млн. лева по проекти по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014 - 2020 г.,