25 години история в снимки представя фараджията на Шабленския фар

Фар Шабла, снимка: web
Фар Шабла, снимка: web

Пазач на Шабленския фар – най-стария по българското Черноморие, представя „ветерана“ във фотодокументална експозиция. Наньо Нанев, който поема първата вахта преди 25 години, разказа за БТА, че е запечатал маяка в 200 фотокадъра през различните сезони.

Изложбата се открива днес по повод на Деня на Черно море – 31 октомври, и се посвещава на 160-годишнината на фара, съобщи Даниела Тодорова – ръководител на Зеления образователен център в Шабла, който е домакин на проявата.

Фарът винаги е стожер на брега и остава непроменен макар природата край него всеки месец да е различна, казва Наньо Нанев, който е подбрал за изложбата 17 от фотосите. За представянето на колекцията се очаква и най-дълго служилият фараджия на Шабленския фар – 95-годишният Иван Хаджиатанасов.

За първи път за Шабленския фар споменава австрийски пътешественик през 1796 година. Наньо Нанев, който е и запален мореплавател, е преровил много издания от навигационната литература. Смята се, че Шабленският фар официално е открит през 1856 година. Оттогава рекордьорът по дълголетие на българския бряг хвърля спасителен лъч за корабите в морето, казва той.

| Вижте още: Най-старият фараджия на най-стария български фар навърши 95 години

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент