„Капитаните и децата на Бургас” даде старт на редица събития, свързани с Международния ден на Черно море

С много настроение и емоции за малки и големи премина събитието „Капитаните и децата на Бургас”, посветено на Международния ден на Черно море.

Изложбата-рецитал бе организирана от пристанище Бургас и се проведе в събота в Морска гара в присъствието на бургаските депутати Димитър Бойчев и Диана Йорданова, общински съветници, представители на морската общност, граждани и приятели на морето.

Музикални поздравления поднесоха Жасмин Аветисян, Веселина Димова и Илияна Атанасова, които изпяха едни от вечните песни за морето.

Истински фурор предизвика рецитала на Христо Бондаков, който освен корабен механик и авиоинженер, е и даровит поет. Неговите стихове, посветени на морето и морските хора, докоснаха сърцата на присъстващите, а много от тях, свързани с морето, преживяха отново морските случки и драматични моменти.

Приветствено слово поднесе директорът на пристанище Бургас Диян Димов, който подчерта, че Деня на Черно море /31 октомври/ е обединяващо събитие за всички бургазлии. „Международния ден на Черно море е свързващото звено между шестте държави, чиито брегове се къпят в него, техните ангажименти да го опазят и общите интереси, да го ползват разумно“, заяви Диян Димов.
dsc_0043 dsc_0051 dsc_0065 dsc_0079 dsc_0081 dsc_0001 dsc_0005 dsc_0008 dsc_0024 dsc_0030
Сред гостите на събитието бяха кап. Христо Мушков, кап. Любомир Бонджев, боцман Димитър Вандаров и много членове на Клуба на моряка – ветеран в Бургас.
В изложбата участваха и картини на корабния агент Димчо Пишманов, който си е поставил за цел и е приел за своя мисия, да нарисува всички кораби на БМФ и на Океански риболов. Самият той бе там и с удоволствие разказа на посетителите историите на танкерите, които бе нарисувал.

В друг от салоните на Морска гара бе организирана детска работилничка със съдействието на „Народно читалище Пробуда – 1880 гр. Бургас“. Десетки деца от Бургас и региона имаха възможността изработят предмети и да рисуват картини на тема „Аз обичам Черно море”.

Днес в Международния ден на Черо Море Морска гара Бургас е отворена за посетители. Гостите могат отблизо да разгледат макета на Черно море, две изложби, свързани с морето, Бургас и пристанището, корабни модели на модерните за времето си авто-фериботи „Трапезица” и „Царевец”, както и ръчно изработени модели на фрегати свързани с исторически събития и битки.

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски ще участва във форума по отбелязването на Международния ден на Черно море в Бургас. В 11.00 ч. министър Московски ще направи инспекция на проекта за вертикална планировка около Морска гара Бургас и ще разгледа изложбите, подредени от „Пристанище Бургас“ ЕАД в залите на Морска гара.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Инцидент с подводница в Южна Африка, загинаха трима, сред тях една от малкото жени-подводничари в страната

Трима подводничари загинаха при инцидент с подводница MANTHATISI от състава на Военноморските сили на Южна Африка. Седем моряци падат зад борда на подводната лодка по