45 години „Пристанище Леспорт“

lesportПреди 45 години – на 7 ноември 1971 г. започва експлоатацията на Пристанище „Леспорт”, при село Тополи, Варненско, специализирано за обработка на дървен материал – внос от тогавашната Съветска автономна република Коми.

Датата не е избрана случайно – тогава на нея се честваше съответната годишнина от Великата октомврийска социолистическа революция, припомня Морски вестник.

Като оставим настрана идеологическия компонент, това пристанище дълги години работеше именно с това си предназначение. Първият кораб, натоварен с дървен материал, който пристига в пристанището на 7 ноември 1971 г., е съветският „Знамя Октября” (и тук символика!).

През тази година на 30 май 2016 г. се навършиха 10 години от датата, в която влиза в сила втората концесия за пристанищен терминал „Леспорт”, до тогава част от Пристанище Варна. Концесионер е „Пристанище Леспорт” АД, а срокът на концесията – 30 години. Договорът предвижда инвестиции в размер на 129 млн. лв.

Предвижда се реализиране на проект за разширяване на пристанище „Леспорт”. Планира се изграждане на терминал за течни товари, терминал за тежки товари, силози за зърнени товари и нови складови площи – открити и закрити. / Морски вестник

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Издадоха принудителна административна мярка за спиране на дейностите по претоварване от кораба „Vera Su“

Министърът на околната среда и водите Асен Личев издава принудителна административна мярка на Изпълнителна агенция „Морска администрация“ за спиране на дейностите по

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент