119 години от създаването на Военноморска база Варна

img_0254Навършиха се 119 години от създаването на Военноморска база Варна – цитаделата на българските флотски традиции, мястото, където са родени ударните ни сили на море, формированието, превърнало се в първопроходец на евроатлантическата ни интеграция.

Мероприятията по случай 119-та годишнина от създаването на Военноморска база Варна и празника на Пункт за базиране Варна започнаха още през месец октомври.
В състезания по футбол на малки врати, тенис на корт, тенис на маса, стрийтбол, щафета и теглене на въже участваха отбори на военните формирования от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби, дислоцирани в Пункт за базиране, както и на други формирования от Варненския гарнизон.

На 15 ноември 2016 г., след края на оспорваните спортни битки, командирът на формированието-домакин капитан І ранг Георги Георгиев връчи на победителите в отделните спортове награди, осигурени от Военноморски спортен клуб „Варна”.
По случай празника военнослужещите и цивилните служители бяха поздравени с прекрасни изпълнения от ученици от НГХНИ „Константин Преславски” и деца от съставите към Военноморски клуб Варна – студио „Палас”, „Фолклорни ритми” и студио „Да”.

На 17 ноември 2016 г., за трета поредна година, с любезното съдействие на регионалната структура на ИА „Военни клубове и военно-почивно дело”, в концертната зала на Военноморски клуб Варна се състоя офицерски бал. Официалните гости и офицерите от формированията се насладиха на прекрасните изпълнения на Представителния духов оркестър на ВМС, певците и танцьорите от НГХНИ „Константин Преславски”, група „Бургас 75” и индивидуалните изпълнители Боян и СтелКо.
На 18 ноември 2016 г. в Пункт за базиране Варна се състоя военен ритуал, който започна с тържествено издигане на националното знаме, военноморските флагове и флаговете за разцветяване. Свещенници от Варненската и Великопреславска Света Митрополия отслужиха молебен за здраве и успехи на военните моряци.
На церемонията присъстваха началникът на отбраната на Република България генерал Константин Попов, заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов (командир на Военноморска база Варна от 2009 до 2011 г.), командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев, командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби ВМС комодор Мален Чубенков, офицери от командването на Военноморските сили, командири на военни формирования от Варненския гарнизон, адмирали и офицери от запаса командвали Военноморската база и Пункта за базиране.
По случай празника, със заповеди на командира на Военноморските сили, командира на Флотилия бойни и спомагателни кораби и командира на Пункт за базиране Варна, бяха наградени военнослужещи и цивилни служители, отличили се с високи постижения и успехи през годината.

Военният ритуал завърши с преминаване на личния състав от формированията на Флотилията, дислоцирани в Пункт за базиране Варна, в тържествен марш.

SONY DSC
SONY DSC
SONY DSC
SONY DSC

img_0021 img_0038 img_0056 img_0099 img_0108 img_0118 img_0168 img_0193 img_0200 img_0254 img_0302 img_0310
Maritime.bg – Курс / ВМС

Последни новини

Последни новини

Опасна е консумацията на миди с неясен произход, предупреждават експерти

Опасна е консумацията на миди с неясен произход. Това алармират в сигнал до институциите експерти от бранша за култивиране на миди по българското крайбрежие. Диви черни миди,

Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с "План Б" за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран

Във Военноморска база Бургас отбелязаха 60-ата годишнина на Четвърти дивизион патрулни кораби

Във Военноморска база Бургас тържествено беше отбелязана 60-ата годишнина от създаването на 4-ти Дивизион патрулни кораби. Със заповед на тогавашния командващ на флота