Апаши откраднаха плаващ навигационен знак на ИАППД

snimka-2Светещ модул на плаващ навигационен знак, собственост на Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“ (ИАППД), бе откраднат в района на остров Вардим.

На 7 декември в 09:56 ч. в системата за контрол на ИАППД постъпва сигнал, че навигационен знак на rkm 548 е извън позиция и се движи навътре от брега на територията на Република Румъния. В този момент експерти на ИАППД се свързват с колегите си от АФДЖ – Галац, които от своя страна информират Гранична полиция – Зимнич. В полунощ е регистриран удар, след който се получава информация за разхерметизиране на навигационния знак и наклон.

На следващия ден местоположението на светещия модул не може да бъде локализирано, което предполага, че е в затвoрено и тъмно помещение под наклон. Експертите на ИАППД подават команда до устройството за промяна на режима за излъчване на светлина с цел съхранение на батерията. На 8 декември в 7:06 ч. модулът изпраща сигнал, че се намира в частен дом в с. Кончесть, Румъния, 16 km на север от о-в Вардим.

До 10 декември системата не спира да подава постоянни сигнали за удари и премествания. Следствие предоставянето на постоянна актуална информация до екипите на гранична полиция – Зимнич в Румъния, те извършват проверка по случая и откриват модулът в двора на частния дом. До момента се намира в с. Зимнич за доказателство по образуваното досъдебно производство.

През 2015 г. се осъществи осъвременяване на навигационно-пътевата обстановка в българския участък на река Дунав и се внедри система за мониторинг, която контролира и информира в реално време за местоположението и състоянието на знаците. Контролът се състои в проследяване на работата им чрез използване на Глобална система за позициониране и Автоматична идентификационна система, а наблюдението се извършва чрез компютърна система от експерти на ИАППД.
Доставените общо 160 светещи плаващи и 980 брегови навигационни знаци и фарове се закупиха по проект „Подобряване на системите за навигация и топохидрографните измервания по р. Дунав“, финансиран по Оперативна програма „Транспорт“ 2007-2013 г.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Над 2800 руски кораби не могат да посещават пристанища в ЕС

Европейският съюз затвори своите пристанища за целия търговски флот на Русия, състоящ се от над 2800 плавателни съда. Мярката обаче не засяга плавателни съдове, превозващи:

Новата техника на АППД осигурява целогодишно корабоплаването по река Дунав

Специализирана техника, осигурена с европейско финансиране по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура", вече се грижи за целогодишното използване на река

Подобряване на условията за корабоплаване по р. Дунав обсъдиха премиерите на България и Румъния

Транспортната свързаност между България и Румъния беше във фокуса на разговора на министър-председателя Гълъб Донев с румънския му колега Николае Чука. Във

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент