Риболовците излизат на протест

iaraПредставители на морския риболовен сектор ще се съберат на протест срещу действията на държавата в сектор Рибарство. Протестът ще се проведе утре – 16.12.2016 г., от 12:00 часа, на Морска гара в гр. Балчик, и ще събере рибари от двете национални браншови организации „Черноморски изгрев” и „БГ Фиш”.

“Действията на бранша се налагат поради лошото управление в сектора и очевидната неспособност на Министерство на земеделието и храните да озапти своеволията в дейността на ИАРА – Бургас”, коментират от “Черноморски изгрев”.

Според риболовците до протеста се стига след няколко писма до МЗХ и среща с ресорния зам.-министър Свилен Костов, който показа открита безпомощност при справяне с проблемите в поверената му агенция.

“Зам.-министър Костов бе уведомен преди повече от месец, че ИАРА действа репресивно и превишава законовите си правомощия, което ще доведе до нежелани за всички резултати. След проведената среща не само, че нямаше корекция в работата на ИАРА, но репресиите се увеличиха”, твърдят риболовците.

В своето открито писмо до медиите, рибловците посочват още, че управлението на ИАРА, в т.ч. изпълнителният директор Валентин Вълков, показва непознаване на сектора и неговите стратегически цели и приоритети. Управленската визия на агенцията се простира единствено до силови контролни мерки и наказателни репресии. Същите са съпроводени с открити заплахи срещу български рибари за спиране на дейността им, налагане на прекомерни глоби, нерегламентиран натиск при налагане на глоби и санкции.

Ето и останалата част от писмото:

Освен неразбиране на проблемите в сектора, ръководството на агенцията демонстрира и крайно неуважение към представителите на риболовния бранш. На проведената среща на 12.12.2016 г. в ИАРА – Бургас част от ръководството на ИАРА си позволи открити заплахи към представители на браншовите организации, което е недопустимо и показва самозабравяне на определени служители. Арогантното и безцеремонно поведение на г-н Николай Иванов, който е и общински съветник в Община Бургас, възмути всички нас и апелираме за вземане на конкретни мерки срещу подобно поведение. Вярваме, че това не е стандарт за отношенията на държавен служител и общински съветник към граждани и лица от който и да е сектор на обществения живот.

На проведената среща бяха поставени конкретни въпроси от страна на бранша, които не получиха отговор. Представените становища от ръководни служители на ИАРА показаха тежка и опасна некомпетентност по отношение на правилата за риболов в Черно море. Абсурдните, но категорични позиции на г-н Хари Костадинов от ИАРА по основните проблеми на практика означава ликвидиране на половината от риболовната ни дейност. Резултатът от всичко това е, че голяма част от промишления риболов ще бъде принуден да спре работата си.

Не сме престъпници, нито бракониери, а работим честно, за да изкарваме прехраната си. Всеки един от нас е регистрирал търговската си фирма, заплатил е всички необходими разрешения за дейността и си плаща съответните данъци.

Напълно разбираме сложната обстановка в държавното управление, но не желаем и няма да бъдем обект на репресията на администрацията, която очевидно се възползва от множеството неясноти в управлението на страната. Няма да позволим да издевателстват върху нас самозабравили се държавни чиновници, които се опитват да превърнат една държавна агенция в частна фирма за репресии и събиране на пари.

Сектор Рибарство се нуждае от спешни мерки, в т.ч. кадрови, за да се осигурят елементарни условия за дейността ни. Извършените в последните години действия от администрацията доведоха до пълен хаос в сектора. В настоящия момент за Рибарството отговарят трима зам.-министри, които си прехвърлят отговорността, една дирекция „Морско дело и рибарство” в МЗХ и Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултири, между които няма елементарна координация и комуникация.

На срещата в гр. Балчик ще бъдат взети решения за следващите протестни действия в гр. Бургас.

Нашето желание е да работим и да изкарваме прехраната си, като сме готови да защитим правата си с всички законови средства, пишат още риболовците.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Над 2800 руски кораби не могат да посещават пристанища в ЕС

Европейският съюз затвори своите пристанища за целия търговски флот на Русия, състоящ се от над 2800 плавателни съда. Мярката обаче не засяга плавателни съдове, превозващи:

Новата техника на АППД осигурява целогодишно корабоплаването по река Дунав

Специализирана техника, осигурена с европейско финансиране по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура", вече се грижи за целогодишното използване на река

Подобряване на условията за корабоплаване по р. Дунав обсъдиха премиерите на България и Румъния

Транспортната свързаност между България и Румъния беше във фокуса на разговора на министър-председателя Гълъб Донев с румънския му колега Николае Чука. Във

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент