Нов 42 300-тонен кораб на Параходство БМФ АД пое в своя първи рейс

1ruenНа 18 декември 2016 г. от китайската корабостроителница Jiangsu Hongqiang Marine Heavy Industry, Qidong (недалече от Шанхай), отплава в своя първи рейс 42 300-тонният бълкер „Руен“, съобщиха пред Maritime.bg от пресцентъра на Параходство Български морски флот.

Няколко дни по-рано в корабостроителницата се състоя тържествената церемония по вдигането на флага на кораба. На церемонията присъстваха изпълнителният директор на Параходство „Български морски флот“ АД к. д. п. Александър Калчев и директорът на дирекция „Техническа експлоатация“ инж. Даниел Харизанов.

Кръстница на „Руен“ е Кремена Ангелова – главен юрист на Параходство БМФ АД.

Първи капитан на новопостроения плавателен съд е капитан далечно плаване Николай Д. Николов, а първи главен механик – инж. Камен В. Василев. Корабът ще посети няколко пристанища за натоварване и разтоварване в Азия и в Европа. Първото пристанище е Поханг, Южна Корея.

„Руен“ е не само най-новият, но и е най-високоефективният кораб на 125-годишната българска шипингова компания. Той е първият от серията от шест кораба от този тип, които са с качествено нов ергономичен и екологичен дизайн.

През м. ноември т.г. в същата китайска корабостроителница бе спуснат на вода вторият бълкер от тази серия, който ще носи името „Рила“. Очаква се той да влезе в експлоатация към средата на следващата година. А към края на 2017 г. флотът на Параходство БМФ АД ще бъде попълнен и с третия кораб от серията, който ще носи името „Рожен“. Така Параходството запазва традицията при наименоване на корабите, като новопостъпилите бълкери получават имена на български планини и планински върхове.

Първият „Руен“ е приет в състава на БМФ на 15 март 1967 г. Той е 14 030-тонен рудовоз, построен в Иношима, Япония, и е първи от серията еднотипни кораби, поръчани от Параходството в тази държава. Първи капитан на кораба е Николай Мавродиев, първи главен механик – Евстати Василев. На 5 април 1967 г. „Руен” първи от българските кораби развява българското знаме в пристанище на петия континент – Австралия (Порт Фримантъл). „Руен” е изведен от състава на БМФ след 42 години експлоатация на 29 май 2009 г.

1ruen
Новопостроеният 42 300-тонен бълкер „Руен“.
2ruen
Изпълнителният директор на Параходство „Български морски флот“ АД капитан далечно плаване Александър Калчев произнася слово по време на официална церемония по вдигането на флага и именуването на „Руен“.
3ruen
Кръстницата на „Руен“ – Кремена Ангелова, реже въжето, в края на което е завързана бутилката шампанско за ритуалното разбиване о борда на кораба.
5rila
През м. ноември т.г. в същата китайска корабостроителница бе спуснат на вода вторият бълкер от тази серия, който ще носи името „Рила“.
6ruen-1
Първият „Руен“ е приет от Параходството на 15 март 1967 г. и е изведен от състава на флота след 42 години експлоатация – на 29 май 2009 г.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

БАМК: Отвличането на „Galaxy Leader“ е грубо погазване на международното морско право от една държава членка на ООН

Отвличането на "Galaxy Leader" е грубо погазване на международното морско право от една държава членка на ООН. Това пише в декларация до премиера Николай Денков на Българската

Сомалийски пирати, а не хути, са били на борда на танкер „Central Park“

Сомалийски пирати, а не хути, са били на борда на танкер CENTRAL PARK, в екипажа на който има двама български моряци. Това стана ясно от думите на говорителя на Пентагона

Израелската ZIM: Предприемаме временни проактивни мерки, за да гарантираме безопасността на нашите екипажи

Израелската ZIM Integrated Shipping Services (ZIM) потвърждава постоянния си ангажимент да обслужва източносредиземноморските и израелските пристанища. Това обявиха пред