АППД приема нов кораб до края на месеца

Фото: Росен Моллов, 24 часа
Фото: Росен Моллов, 24 часа

До края на януари АППД очаква да пристигне в Русе новият хидрографски кораб на агенцията, съобщава 24 часа. Специализираният плавателен съд се строи във варненската корабостроителница „Делфин”.

Той е катамаран, 83 тона, с дължина 24 метра и широчина 7,3 метра, газене 1,30 м. В момента по кораба текат последните довършителни дейности, обясни шефът на АППД инж. Павлин Цонев.

Плавателният съд е боядисан и в навечерието на Нова година се правеха последните облицовки по вътрешната му част. Швартовите изпитания на кораба трябваше да се проведат до края на годината. Очаква се ходовите изпитания на катамарана да се проведат в първите дни на януари. След това, корабът ще бъде преведен от Варна до Констанца, а след това през канала Черна вода да достигне до Дунав.

До края на януари новият хидрографски кораб на АППД трябва да пристигне в Русе.

Той е на стойност 6 млн лв и е финансиран с пари по ОП „Транспорт” 2007-2013.

Строителството на съда закъсня заради процедури по обжалване, и сега бе финансиран с пари от програмния период 2014-2020 г.

Новият кораб трябва да замени „Вит”, който е строен в далечната вече 1979 г.

Специализираната техника на плавателния съд позволява да се „сканира“ речното дъно в детайли, да се проследяват измененията му и да се прогнозират критичните участъци, да се оценява състоянието на бреговете и островите, на хидротехническите съоръжения, ще се осигури по-добра навигация, а следствие на това и безопасно корабоплаване. Той ще извършва хидрографски изследвания по Дунав, като ще разполага със специална лазерна система за заснемане конфигурацията на бреговете и със съвременно геодезично оборудване. Екипажът на кораба ще се състои от 6 души, от които трима ще работят със специализираното оборудване.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент