Честваме 136 години от основаването на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“

rsz_dsc00817На 9 януари 2017 г. честваме 136 години от основаването на първото в страната техническо учебно заведение.

Наследник и първообраз е Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“. От 11.30 часа пред централната сграда на Училището тържествено бе отбелязана историческата дата в присъствието на много гости, сред които: контраадмирал Митко Петев – командир на Военноморските сили на Република България, Пейчо Пейчев – зам.-кмет на Община Варна, Тодор Балабанов – председател на Общински съвет – Варна, протойерей Живко Георгиев и ставрофорен иконом Цветан Флоров от Варненската и Великопреславска света Митрополия, капитан II ранг Марко Фаусто – представител на ВМС на Италия във Варна, кметове на общини, представители на морски компании и организации, ректори на висши учебни заведения, общественици, възпитаници на Морско училище, приятели.

Празникът започна със слово на началника на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – комодор проф. д.в.н. Боян Медникаров, в което той посочи факти и паметни дати от историята на Училището, неговото настояще с изявена международна дейност и престиж, придобити десетки международни сертификати и акредитации, утвърден авторитет на Училището – лидер на военноморското висше образование в страната и на Балканите. Поздравление по повод празника на Морско училище поднесе контраадмирал Митко Петев. Бяха прочетени заповеди на министъра на отбраната на Република България и на началника на Морско училище за награждаване на военнослужещи и цивилни служители във връзка със 136-годишнината. Положени бяха цветя на барелефите на преподавателите в Алеята на преподавателя и венци на паметника на поета Никола Вапцаров в двора на Училището.

След края на церемонията в катедра „Експлоатация на флота и пристанищата“ с празничен водосвет бе открит нов Център за обучение по експлоатация на кораба и товарно дело. Лентата прерязаха контраадмирал Митко Петев и Пейчо Пейчев.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Флотът провежда учение „Бриз“

От 10 до 19 юли 2020 г., Военноморските сили на Република България ще проведат национално военноморско учение „Бриз 2020” отворено за участие на ВМС от страни членки на НАТО.

По света и у нас

Работодатели и самоосигуряващи се от транспорта могат да получат 290 лв. месечно за запазване на заетостта на…

Работодатели и самоосигуряващи се лица от секторите „Транспорт“, „Хотелиерство и ресторантьорство“ и „Туризъм“, чиито приходи са намалели с не по-малко от 20% за определен период,

Препоръки към българските граждани при пътувания към ЕС от трети страни

Във връзка с продължаващите ограничения при пътуване от трети страни към държави – членки на Европейския съюз, препоръчваме на сънародниците ни, пътуващи от България към страни от

По света и у нас