4500 вагона са превозили фериботите по линията, свързваща България, Украйна и Грузия

feribot-varnaСтраната ни превозва все повече товари по море с фериботите „Героите на Севастопол“ и „Героите на Одеса“ заради руско-украинската криза.

4000-4500 вагона е равносметката по линията България, Украйна и Грузия за 2016 година. Това обясни за „Труд“ управителят на фериботния комплекс към БМФ Иван Вълчев.

Товарите са предимно от хранителни стоки, меса в хладилни вагони, строителни материали за Грузия. От началото на второто полугодие беше блокиран сухопътният украински транзит за трети страни и за Средна Азия, което е дало тласък на товарите по море.

Най-новият ферибот „Варна“, пуснат преди три години между Варна и Кавказ по българо-руската спогодба за фериботните превози, е в българското пристанище и чака товари. Той носи предимно цистерни с пропан-бутан от Кавказ, но през зимата потреблението на автогаз намалява, обясни Вълчев. / Труд

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Инцидент с подводница в Южна Африка, загинаха трима, сред тях една от малкото жени-подводничари в страната

Трима подводничари загинаха при инцидент с подводница MANTHATISI от състава на Военноморските сили на Южна Африка. Седем моряци падат зад борда на подводната лодка по